Кьовеши отхвърли още един прокурор от България

Колегиумът на Европейската прокуратура назначи в понеделник двама от предложените кандидати за делегирани европейски прокурори от България, както е отхвърлена номинацията на един от предложените магистрати от власти в София. Това е пореден случай на отхвърлен кандидат за работа в Европейската прокуратура, посочен от Висшия съдебен съвет.

В същото време европрокуратурата на Кьовеши назначи по един европрокурор в Естония и Италия, като в тези две страни няма отхвърлени кандидати.

Одобрените от България прокурори са Михаела Райдовска и Василен Бенчев. Отхвърленият  кандидат е Юлиана Христова от Софийската градска прокуратура, която бе излъчена без нито един глас „против“ от Прокурорската колегия на съдебния съвет. 

Вече втора година подборът на делегираните прокурори в Бълхгария не върви добре, като страната отбелязва рекорден брой отхвърлени кандидати, което е знак за липса на доверие.

След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха едва петима при нужни десет магистрати.

Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни увеличената си на 15 души квота.

Преди месец Лаура Кьовеши обяви, че изпраща проверка на екипа си в България заради проблемите в институцията, за които Mediapool вече писа.

По неофициална информация на Mediapool почти всички останали действащи европейски делегирани прокурори (без един) са кандидатствали в конкурси за повишение с намерение да се върнат на работа при Иван Гешев. Предпочитаната позиция е в Софийската апелативна прокуратура.

С назначените нови двама европрокурори заетите позиции  ще станат осем от общо 15, но много скоро могат да се освободят още позиции.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy