Кюрди протестираха в Париж по повод 10 години от убийството на 3 активистки

Кюрдски групи от цяла Франция и Европа излязоха днес на шествие по улиците на Париж, за да изразят гнева си от все още неразкритото убийство на три кюрдски активистки във френската столицата преди 10 години, съобщи Асошиейтед прес.

Участниците в шествието скърбят и за тримата души, убити пред кюрдския културен център в Париж преди две седмици при нападение на етническа основа, което прокуратурата определи като расистко.

Ескортирани от полицията, десетина автобуса от Германия, Нидерландия, Швейцария и Белгия превозиха кюрдски активисти до началото на шествието, близо до железопътна гара в северната част на Париж.

Демонстрацията е посветена на 10-годишнатата от убийствата на Сакине Джансъз, Фидан Доган и Лейля Сьойлемез на 9 януари 2013 г. Джансъз бе една от основателките на женското подразделение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която Турция, Съединените щати и Европейския съюз смятат за терористична организация.

Кюрдски активисти подозират, че турската разузнавателна служба е била замесена в убийствата на жените. Заподозреният извършител, турски гражданин, умира във френски арест, преди случаят да стигне до съда. Тогава турски официални лица зоявиха, че убийствата може да са били част от вътрешна вражда между кюрдски активисти или от опит за проваляне на мирните преговори, припомня АП.

Тъй като често се стига до сблъсъци по време на събиранията на кюрдски активисти, полицията във френската столица бе готова да се намеси при нужда.

Във връзка с нападението на 23 декември 2022 г., в което бяха убити трима кюрди, прокуратурата съобщи, че заподозреният нападател е заявил пред следователите, че изпитва „патологична“ омраза към чужденци, които не са от Европа. Повдигнати са му били предварителни обвинения в убийство по расови подбуди, въпреки че кюрдски активисти подозират, че нападението е било политически мотивирано.

Миналата седмица Турция извика посланика на Франция заради, според Анкара, пропагандни действия на кюрдски активисти. Повод бяха демонстрации след стрелбата и походи във френската столица със знамената на ПКК, която Истанбул смята за терористична организация.

От 1984 г. Кюрдската работническа партия провежда сепаратистки бунтовнически действия срещу турската държава. Турската армия се сражава с кюрдски бойци, свързани с ПКК, в югоизточна Турция и в северен Ирак, а неотдавна нанесе и серия от удари по цели на кюрдските бойци в Северна Сирия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy