Кюрди протестираха в Париж след убийствата в петък

Представители на кюрдската общност във Франция днес се събраха в центъра на Париж, за да поискат отговори на въпросите, свързани с убийството на трима кюрди във френската столица, съобщи Ройтерс.

 

Въоръжен мъж извърши убийствата в кюрдски културен център и намиращо се до него кафене в петък в 10-и район на Париж, който е в оживената централна част на френската столица.

 

Полицията арестува 69-годишен мъж, който според властите наскоро е бил освободен от ареста в очакване на съдебен процес за нападение със сабя срещу мигрантски лагер в Париж преди година.

 

След като разгневена тълпа влезе в сблъсък с полицията в петък Кюрдският демократичен съвет във Франция (КДС, CDK-F) призова на своя уебсайт и в социалните мрежи за събиране днес на Площада на Републиката.

 

Няколкостотин души днес се събраха на площада, като много от тях държаха знамена.

 

Прокурорката на Париж Лор Бекюо вчера допусна възможността расистки мотиви да стоят зад атаката, което ще бъде предмет на разследването, но кюрдските представителите на кюрдската общност заявиха, че нападението трябва да се разглежда като терористична атака.

 

„Знаем, че сме под заплаха, кюрдите като цяло, кюрдските активисти и бойци. Франция ни дължи защита“, заяви Бериван Фират, говорител на КДС, пред телевизия „Бе Еф Ем“.

 

Убийствата от вчера предизвикаха особено безпокойство в кюрдската общност, тъй като се случиха в момент, когато тя се подготвя да отбележи 10-годишнината от убийствата на три кюрдски жени в Париж.
 

Заподозреният за убийствата заявил, че е расист
 

Междувременно френският пенсионер, заподозрян в убийството на трима кюрди и раняването на още трима души, заяви на разпит, че е действал, защото е расист, предаде Франс прес.

 

Заподозреният е влаков машинист в пенсия. Той е бил обвзреден от присъстващи преди още да дойде полицията. В миналото мъжът също е извършвал нападения с оръжие.

В близост до заподозрения, леко ранен по лицето, е открито куфарче с „два или три заредени пълнителя, кутия патрони 45-и калибър с най-малко 25 патрона в нея“. Използван бил „видимо употребяван“ четирийсет и пет милиметров пистолет Колт 1911, коато е бил на въоръжение в американската армия.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy