Лекарският съюз внася в НС искане за оставката на шефа на НЗОК

Националният съвет на „Българския лекарски съюз“ иска предсрочно прекратяване на правомощията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев. Решението е било взето по време на заседанието на съвета в петък, провело се в Пловдив.

„Единодушно членовете на националния съвет на БЛС гласуваха да се внесе искане в парламента управителят на касата – проф. Петко Салчев да бъде предсрочно освободен от поста управител на НЗОК“, съобщиха от съсловната организация.

БЛС заявява категорично, че при несъобразяване с исканията на съсловната организация си запазва правото на ефективни протестни действия, включително и пред сградата на Народното събрание, добавиха оттам. 

От два месеца БЛС твърди, че иска оставките на управителя на Салчев и на председателя на надзора Александър Златанов, но сега организацията казва, че ще внесе искането си в парламента.

Градусът на напрежението между НЗОК и БЛС се покачи в последно време заради разногласия за това как да бъдат разпределени парите от здравни вноски до края на годината. След като служебният здравен министър Асен Меджидиев влезе в ролята на медиатор, беше постигнат компромис и беше подписан анекс към съществуващия рамков договор. Той предвижда 8% ръст в цените на клиничните пътеки, 18% – на изследванията, а също така беше приета предложената от БЛС методика за разпределяне на излишъка в бюджета.

Така беше разрешен бюджетният спор между БЛС и НЗОК до края на годината, но се отвори нов фронт: този път около новия рамков договор за периода 2023-2025 г.

Лекарският съюз видя в предложените от НЗОК текстове „опит за унижение на лекарите без аргументи“. Сред предложенията, които разгневиха лекарския съюз, са лекарите да могат да работят по два договора с НЗОК само в лечебни заведения, които са на територията на една област. Т.е. да се ограничи практиката на пътуващите лекари, на които се крепи разкриването на все повече нови лечебни заведения.

Друго предложение на НЗОК е възстановяване на отпадналото изискване за продължителност на профилактичните и диспансерните прегледи и то се увеличава от 10 на 15 минути.

В писмо до депутатите от парламентарната здравна комисия управителят на НЗОК проф. Салчев представи хронологията на проведените до момента преговори с БЛС по новия рамков договор. „Заради възникналото напрежение и квалификации от страна на БЛС относно договорния процес се обръщам към вас с молба, ако прецените, да разгледате проекта на Национален рамков договор, изпратен на БЛС и да дадете становище дали законовите права и интереси на здравноосигурените лица в Република България са достатъчно добре защитени в приложения документ“, написа Салчев.

В края на ноември председателят на БЛС д-р Иван Маджаров каза, че въпреки постигнатата договореност за анекса до края на тази година, позицията на съсловната лекарска организация що се отнася до преговорния процес по предстоящия рамков договор и исканите оставки остава непроменена. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy