Леко протичащ подвариант на Омикрон в Египет и Пакистан

Египет засече първи случай на подвариант на Омикрон, който е силно заразен, но при който заболяването протича сравнително леко, обяви министърът на здравеопазването и населението Халед Абдел Гафар, цитиран от в. „Ал Ахрам“.

По думите му вирусът е установен при 50-годишен мъж, като симптомите не са били сериозни.

Абдел Гафар увери, че не очаква увеличаване на случаите на КОВИД-19 в Египет. Новият подвариант се наблюдава не само в Китай, но и в редица други държави, като обичайно протича с кашлица, умора, хрема и повишена температура в рамките на между четири дни и една седмица, добави министърът. Той не потвърди изрично обаче, че става дума за подварианта Екс Би Би (XBB), който причинява вълна от нови случаи в световен мащаб.

Епидемичната обстановка в Египет е стабилна, каза още Абдел Гафар и добави, че страната се намира в най-добрия си период от три години. „Вече преминахме през пика на инфекциите с коронавирус през декември, а сега ситуацията е стабилна“, обобщи египетският здравен министър.

Той министър отбеляза, че има и значителен спад на случаите на респираторен синцитиален вирус, който се разпространяваше активно през ноември и октомври, най-вече в училищата.

Пакистанските здравни власти съобщиха днес за откриването в страната на нов подвариант на коронавируса, за който се смята, че е причината за нарастването на случаите в Китай, съобщи ДПА.

Националният здравен институт на Пакистан потвърди, че в страната е открит подварианта на Омикрон Екс Би Би (XBB). Премиерът Шахбаз Шариф разгледа ситуацията в сферата на борбата с КОВИД-19 и готовността на властите да се справят с евентуално нарастване на броя на новите случаи след откриването на нов подвариант. Той поиска от тях да засилят проверката на пътниците на летищата и на граничните пунктове и да ваксинират спешно децата на възраст между 5 и 12 години.

„Можем да се справим с новия вариант, тъй като нивото на имунитет на гражданите е по-добро благодарение на ваксинацията“, заяви говорител на здравното министерство.

Около 90 % от населението на Пакистан е напълно ваксинирано, а властите в Пенджаб, най-многолюдната провинция в страната, препоръчаха поставянето и на бустерна доза за защита от вируса. Животът в страната вече се нормализира и в нея не действат никакви ограничения. По данни на министерството през последните 25 дни не са регистрирани смъртни случаи, свързани с КОВИД-19.

В Пакистан от началото на пандемията са отчетени общо над 1,5 милиона заразявания и над 30 000 смъртни случая, свързани с вируса.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy