Лидерската среща на БСП за мандата ще е в петък, Борисов ще присъства

Анонсираната от лидера на БСП Корнелия Нинова лидерска среща за третия мандат ще се проведе в петък в Народното събрание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е потвърдил, че ще присъства, а председателят на „Възраждане“ – Костадин Костадинов е отказал да участва. Въпреки очакването повечето формации да присъстват, все така подкрепа за кабинет с мандата на социалистите няма.

„Разговарях с лидерите на всички парламентарно представени партии, поканих ги утре на среща в 11:00 часа в зала Изток. Някои потвърдиха, някои казаха, че ще го обсъдят в групите си. Разговарях с Бойко Борисов и той потвърди“, каза пред журналисти в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова, чиято формация в понеделник получи последния проучвателен мандат за съставянето на правителство в рамките на този парламент.

Изказването ѝ дойде след като преди ден Националния съвет на БСП очаквано потвърди искането ѝ да започне разговори с всички лидери, но тя не даде никакви детайли за това как ще протекат – дали ще са общи или не, кога ще се проведат, както и кога ще върне партията мандата при потвърждение от останалите формации, че няма подкрепа.

Малко след изказването ѝ и Борисов потвърди, че ще участва в разговорите, но подчерта, че това не променя решението на ГЕРБ да не подкрепя мандат на БСП.

„Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно – не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си“, написа той във Фейсбук.

Председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов пък обяви, че няма да присъства. Решението му не е изненада на фона на настояванията му от последните дни срещите да не са общи, а двустранни – между БСП и отделните ръководства на партиите в парламента.

„Ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма“, каза той по повод общата среща и отново повтори, че според него правителство с третия мандат няма как да има.

В сряда вечерта от „Продължаваме промяната“ излязоха с официална позиция след заседание на партийното си ръководство, че ще идат на срещата, но няма да подкрепят мандат на БСП.

Ако все пак бъде съставено правителство с третия мандат, то ПП биха подкрепили негови решения, които съвпадат с националните приоритети от програмната декларация на формацията. „Вярваме, че можем да намерим съгласие с БСП в сферата на социалната политика, при гаранция за 3% дефицит. Но виждаме сериозни разминавания по въпроси, свързани със съдебната реформа и законопроектите за главния прокурор, връщането на хартиената бюлетина чрез поправките в Изборния кодекс, влизането в Еврозоната и отношението към войната в Украйна“, се казва в съобщението.

От „Демократична България“ вече заявиха, че не биха подкрепили кабинет на социалистите. „Ние с БСП имаме не просто различия, а разширяващи се различия“, каза преди ден съпредседателят на ДБ Христо Иванов и даде пример с военната помощ за Украйна.

„Тук не става въпрос за някаква еднократна военна помощ, тук става дума за това, че България трябва да реализира дългосрочен ангажимент към политиката на НАТО, за да може да използва ресурсите на НАТО и модернизира своите въоръжени сили“, каза тогава той.

Така засега единствено „Български възход“ и ДПС не са заявили ясно, че няма да подкрепят правителство с мандат на БСП. Дори обаче да гласуват „за“ такъв кабинет, то той няма да събере нужната подкрепа, за да бъде приет. Затова и очакванията са социалистите да върнат и последният мандат, но не е ясно кога ще се случи това. Причината е, че третият мандат, за разлика от първите два, дава възможност за удължаване на живота на парламента преди той да бъде разпуснат, защото в конституцията не е записан срок, в който мандатът трябва да бъде върнат.

От БСП казаха, че няма да бавят процедурата излишно, но не са и дали ясни срокове за връщането на мандата. Когато все пак това се случи, президентът ще трябва да разпусне парламента и за пореден път да насрочи предсрочни парламентарни избори.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy