Лидерът на НПСД: Пеевски е подходящ за премиер на “сглобката“

„Случващото се в ДПС е нещо нормално. Става смяна на играчите. Заминава си стилът на Карадайъ  идва този на Пеевски“, коментира пред БНР Орхан Исмаилов, който е лидерът на една от партиите на отцепниците от ДПС – Народна партия „Свобода и достойнство“ (НПСД).

Според него Карадйъ не се вписва в плановете на Ахмед Доган, докато Делян Пеевски в тази „сглобка“ е съвсем подходящ и за премиер, смята още Исмаилов.

„Той бързо взима решения и е адекватен. Готов е за това отдавна. Въпросът е как да се реализира. В политиката няма невъзможни неща“, каза Исмаилов.

„Трябва да има промяна в играта, за да се затвърди сглобката. В момента господин Пеевски е фактор. Той горе-долу диктува дневния ред на правителството“, допълни той.

Според Исмаилов, въпреки смяната на Карадайъ, не може да се твърди, че Пеевски става по-влиятелен от Ахмед Доган в ДПС.

„Карадайъ направи достоен ход, тъй като сам си подаде оставката. Имаше един председател, който беше изключен. Но е ясно, че не е по негово желание. Когато почетният председател на ДПС се обърне към някого с „драги“, този човек трябва да си погледне часовника дали се ориентира правилно във времето и пространството“, каза Исмаилов.

Той допълни, че карадайъ е закърмен с ДПС, тъй като е от младежкото движение на партията, но си заминава “по един недостоен начин“. Председателят на НПСД не смята, че Карадайъ ще се опита да направи нова партия.

„Никой няма интерес да се откъсне електорат от ДПС. Движението много добре обслужва управляващите“, каза Исмаилов.

Само месец преди да му изтече мандата като председател на ДПС, Мустафа Карадайъ подаде оставка, а почетният председател Ахмед Доган временно пое оперативното ръководство на партията. Новината дойде два дни след края на местните избори.

„Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС. Почетният председател д-р Ахмед Доган поема оперативното ръководство на партията до провеждането на Национална конференция“, съобщиха от пресцентъра на партията във вторник вечерта.

Решението е взето на заседание на Централното оперативно бюро на ДПС, проведено на 7 ноември.

Засега не са ясни конкретните мотиви за оставката на Карадайъ, но този ход се очакваше отдавна. В момента реалният парламентарен лидер на партията е Делян Пеевски, който преди по-малко от месец официално стана съпредседател на групата на ДПС.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy