„Липсва визия“: Кметът на Варна иска оставката на главния си архитект

Кметът на Варна Иван Портних (ГЕРБ) поиска оставката на главния си архитект Виктор Бузев, с когото работи девет години, като едновременно се опита да му прехвърли вината за проблемите в развитието на града.

„Когато си стиснахме ръцете, обещанията бяха други, а сега всички виждаме, че тези неща не се случват. Има тенденции, които категорично не отговарят на моите представи за развитието на града ни“, каза Портних по адрес на главния архитект.

Портних е кмет на Варна от десет година и почти през цялото това време е работил с Виктор Бузев.

След шест месеца обаче отново идват местни избори и кметът явно иска да си подобри шансовете за преизбиране.

Главният архитект Бузев беше назначен първо по заместване през 2014 година, когато Портних разчистваше наследените кадри на своя предшественик Кирил Йорданов. Затова и не беше изненада, когато през 2016 г. Бузев спечели конкурса и бе назначен постоянно на поста. Преди това е заемал същата длъжност в Бяла, Аврен, Балчик и варненския кв. Аспарухово.

Нямало визия

В сряда Портних изненадващо обяви, че иска оставката на своя човек, при това спешно – до края на деня. Мотивира се с това, че „липсва цялостна визия на Варна“, има подозрения за корупция и незаконни действия от главния архитект. Все неща, за които кметът би трябвало да знае от много време. С изказването си пред медиите Портних ясно показа желание да стовари цялата отговорност върху Бузев.

„Дали сме му целия инструментариум – от ПУП-овете и разрешителнителните за строеж плюс пълен контрол върху Експертния съвет по устройство на територията. Виждаме към днешна дата липса на положителни резултати към днешна дата и презастрояване на града. Всичко го виждаме. То е факт“, каза кметът.

Виктор Бузев бе обвинен за абсолютно всички тежки проблеми на Варна. Най-големият морски град изостава значително от Пловдив в инвестициите, като намеренията за изграждане на значима индустриална зона остават само на думи. През 2008 г. стандартът на живот и заплатите във Варна бяха сравними с тези в София, докато сега изоставането е видимо, а БВП на глава от населението в областта е близо три пъти по-нисък от това в столицата. На този фон Варна започна да изостава и от Пловдив.

За да ускори одобряването на инвестиционни проекти, община Варна създаде Експертен съвет по устройство на територията, който се ръководи от главния архитект. Кметът твърди, че се забелязва двоен стандарт при работата на съвета по аналогични преписки и проекти.

„В един случай преписките минават бързо, а друг път минават бавно. Този помощен орган започва да изпълнява съвсем други функции с много подозрителен уклон“, каза Портних.

Той обвини Бузев за проявяване на пасивност за ключови проекти за развитието на града, в това число реализиране на проекти за „Дупката“ в центъра на Варна и запазването на паметниците на културата , посочи кметът.

Портних уличи Бузев в превишаване на правомощия с издаване на разрешения за разполагане на бараки в Морската градина, както и с липсата на действия по премахване на незаконните бараки в курорта „Златни пясъци“.

Може да се направи обосновано предположение за зависимости на главния архитект, предвид опитите му да заобиколи юридически становища за узаконяването на бараките в курорта, обясни Портних. „Говори се, че дамата, която се явява по делата от страна на „Златни пясъци“, е дама, с която главния архитект работи близко“, каза кметът.

Най-неочакваното признание на кмета бе, че е разбрал от медиите за издаденото разрешително за строеж на мястото на известната сграда „Гъбата“. Главният архитект Бузев казва, че е издал разрешение за построяване на 12-етажна сграда в центъра, защото е бил задължен от действащата регулация. Самият инвестиционен проект е от 2015 година.

„За последните години главният архитект не е инициирал обществена дискусия за развитието на града. Пасивност по отношение на запазването на паметниците на културата. Започнахме епична битка, но тук не сме видели активната роля на главния архитект“, каза Портних.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy