Лондон предупреждава за базирана в Русия хакерска организация

Базирана в Русия хакерска организация, наречена „Колд ривър“ (Cold River), е отговорна за широкомащабна кампания за събиране на информация, жертви на която са станали хора и организации, занимаващи се с политика, представители на академичните среди, служители в сферата на отбраната, журналисти и активисти, предаде Ройтерс, като се позова на британска разузнавателна агенция.

В документ, публикуван от Националния център по киберсигурност, който е част от британската разузнавателна агенция „Джи Си Ейч Кю“ (GCHQ), се казва, че „Колд ривър“ се свързва с жертвата чрез фалшиви имейл адреси и профили в социалните медии. „Често има кореспонденция между нападателя и жертвата, понякога в рамките на дълъг период от време, през който нападателят се опитва да изгради доверие“, се отбелязва в документа.

„Не знаем нищо по този въпрос“, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на запитване за коментар.

Хакерите от „Колд ривър“ насърчават жертвата да кликне върху зловредна връзка, която я подвежда да въведе своята потребителска информация в сайт, контролиран от организацията, става ясно от документа, публикуван от британското разузнаване.

По информация на Ройтерс „Колд ривър“, известна още и като „Калисто“ и „Сийборгиум“ (Seaborgium), е взела на прицел три лаборатории за ядрени изследвания в САЩ миналото лято и е публикувала частни имейли на бившия ръководител на британското разузнаване Ричърд Диърлъв през май. Руското външно министерство разкритикува съобщението за лабораториите за ядрени изследвания и го нарече антируска пропаганда.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy