Лондон: Русия рискува да разцепи силите си в Украйна

0

Тъй като войските на Москва едновременно се опитват да отблъснат украинската контраофанзива в Южна Украйна и да атакуват на изток, те са изложени на риск от разцепване на силите си. Това сочат британски оценки, предаде Ройтерс.

Русия продължава да настъпва към Купянск в Източна Украйна, опитвайки се да принуди Киев да раздели своите части между южното и източното направление, съобщи британското министерство на отбраната, позовавайки се на разузнавателна информация.

„Като се има предвид, че Русия постигна скромни придобивки близо до Купянск, откакто украинската контраофанзива започна през юни, е много вероятно те да се стремят да се възползват от това, като продължат да осигуряват ресурси на оста (на придвижване)“, се казва в изявлението.

Това обаче, може да принуди самата Русия да раздели силите си, за да предотврати пробив на Украйна на юг по Ореховската ос, предаде БТА.

Украинските сили са достигнали първата руска основна отбранителна линия там, въпреки усилията на руските въздушно-десантни сили и 58-а общовойскова армия да ги спрат, според анализа.

Министерството на отбраната на Великобритания публикува всекидневни актуализации за хода на войната, откакто тя беше започната от Москва през февруари 2022 г. Кремъл отхвърля съобщаваните данни като дезинформация.

Украйна: В окупираните територии руснаците изнудват родители на ученици

В окупираните територии руснаците оказват натиск върху украински граждани, каза говорителката на украинското оперативно командване „Юг“ Наталия Хуменюк, съобщава Укринформ, предаде БТА.

„Във временно окупираните територии врагът използва училищата като метод за оказване на натиск върху хората. Окупаторите изискват децата да посещават специални образователни институции. С други думи, те използват училищата като инструмент за изнудване на възрастните“, каза Хуменюк.

Тя уточни, че ако родителите откажат да изпратят децата си в специално определени от окупаторите институции, им се оказва натиск, ограничава се достъпът им до определени услуги, включително в медицинската, социалната или хуманитарната сфера.

Някои от тези учебни заведения, определени от окупаторите, работят като интернати, отбеляза ръководителят на Единния координационен пресцентър.

Укринформ съобщи по-рано, че в редица населени места в окупираните територии гимназисти без руски паспорт не бяха допуснати до учебни занятия.

Седемстотин украински училища остават под руска окупация. Министерството на образованието няма данни за точния брой деца, останали във временно окупираните територии, тъй като много от тях са отведени в Русия, а някои са избягали и сега са в чужбина.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy