„Лукойл“ преведе 90 млн. лв. авансов данък на държавата

Руската компания „Лукойл“ е превела авансов данък в размер на 90 млн. лв. В държавния бюджет от свръхпечалбата, която режгистрира през тази година заради високите цени на горивата. Това съобщи вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев по време на представянето на новия портал, който следи в реално време полетите.

„Тези 90 млн. лв., като размер и като сума, са повече от данъците, които за общо 20 години назад „Лукойл“ е платил до момента на държавата“, отбеляза Христо Алексиев.
Сумата обаче е с около 10 млн. лв. по-малка от очакваното от държавата. Ден по-рано финансовият министър Росица Велкова каза, че очаква „Лукойл България“ да преведе в бюджета до 100 млн. лв. като авансов данък върху свръхпечалбата.
Днес Христо Алексиев отбеляза, че авансовото плащане на данъка става възможно след проведени преговори с „Лукойл“, която вече е преместила цялата си икономическа дейност от Нидерландия в България.
„Във връзка с европейския регламент за облагане на свърхпечалбите и като корпоративен данък, очакванията ми са в следващата година „Лукойл“ да плати данъци в размер на около 600 млн. лв.“, каза Алексиев.
„Ще направим всичко възможно цените на горивата да се запазят и да вървят надолу“, обеща транспортният министър.
По думите му трябва да се работи в две посоки. Едната е „Лукойл“ да си плаща данъците в България, а другата – цените на горивата да вървят още надолу. „Това е наша приоритетна политика“, заяви още Христо Алексиев.
България получи дерогация на забраната за внос на руски петрол за преработка от рафинерията в Бургас. Това дове до спор дали страната ни има право да изнася нефтопродукти. В крайна сметка българското правитлество съобщи, че „Лукойл“ ще има право да изтася само за Украйна.
Междувременно днес парламентът обсъжда на извънредно заседание Законопроект за контрол за прилагане на дерогацията за закупуването, вноса или трансфера на суров нефт, превозван по море и на нефтопродукти с произход от Русия или изнесени от Русия, както и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy