„Лукойл“ сключи сделка за продажбата на италианската си рафинерия

Руската компаиня „Лукойл“ е сключила споразумение за продажба на нефтопреработвателня си завод в Италия ISAB на „Джи О Ай Енерджи“ (G.O.I. Energy), която има партньорство с търговеца „Трафигура“ (Trafigura), съобщи сегашният собственик на рафинерията.Очаква с есделката ба дъбед приключена до края на март.

„Лукойл“ съобщава, че „Литаско“ (LitascoS.A.), 100% дъщерно дружество на групата „Лукойл“ и „Джи О Ай Енерджи“ постигнаха споразумение за продажба на ISAB S.r.L. За приключването на сделката е необходимо изпълнението на отлагателни условия, изискващи съгласуване от страна на регулаторите, включително на правителството на Италия“, посочва се в информацията на руската компания.

Собствеността на ISAB включва голям нефтохимически комплакс, в който влиза рафинерия, съоръжение за газификация и електростанция.

„За осигуряване на ефективната работа на комплекса след придобиването на активите „Джи О Ай“ е сформирал партньорство с „Трафигура“, един от най-големите международин търговци на нефт и нефтопродукти. Той ще осигури непрекъснати доставки на суровина за рафинерията, както и реализацията на продукцията и необходимото ниво на работния капитал“, допълва се в съобщението.

Рафинерията в Сицилия покрива над 20 процента от потреблението на автомобилин горива в Италия, преработвайки руски суров петрол Уралс. Властите в Италия се опасяваха от закриване на предприятието заради влизането в сила на ембаргото на ЕС сруще вноса на руски петрол .

G.O.I. Energy е енергийното подразделение на фонда „Аргус Ню Енерджи“ (Argus New Energy Fund), който има опит в управлението на всички видове активи. Има и контролен пакет в Bazan Group, една от най-големите енергийни компании в Израел, която притежава най-големите нефтопреработвателни комплекси.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy