„Майкрософт“ планира милиардна инвестиция в изкуствен интелект

„Майкрософт“ (Microsoft) е в преговори да инвестира 10 милиарда долара в компанията „Оупън Ей Ай“ (OpenAI), разработила чат робота „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT), предаде Ройтерс, като цитира информационния сайт „Семафор“.

Инвестицията, ако се реализира, ще вдигне цената на „Оупън Ей Ай“ до 29 милиарда долара.

Засега „Майкрософт“ отказва коментар по темата, а от „Оупън Ей Ай“ не отговарят на изпратените от Ройтерс въпроси.

Новината показва растящия интерес от страна на технологичните гиганти към компаниите, разработващи изкуствен интелект, който вече може да грешки в компютърните кодове, да отговаря на въпроси, като имитира човешка реч, и дори да реди хайку.

„Майкрософт“ инвестира през 2019 г. 1 милиард евро в „Оупън Ей Ай“, която е основана от Илон Мъск и Сам Олтман. Подразделението на софтуерния гигант за облачни услуги осигурява компютърната мощ, от което се нуждае компанията за изкуствен интелект.

Според „Семафор“ „Майкрософт“ ще получава 75 на сто от печалбата на „Оупън Ей Ай“, докато си върне първоначалната инвестиции. След това гигантът ще владее 49 на сто от компанията, други 49 на сто ще са в ръцете на други инвеститори, а 2 на сто остават в организацията с нестопанска цел, майка на „Оупън Ей Ай“.

Компанията очаква печалба от 200 милиона долара за 2023 г. и около 1 милиард за 2024 г.

„Оупън Ей Ай“ таксува разработчиците, които ползват нейната технология, по около 1 пени или малко повече за генериране на текст от 20 000 думи, и по около 2 цента за създаване на образ по писан текст.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy