Макрон може да отнеме връчения на Путин орден на Почетния легион

Френският президент Еманюел Макрон не изключи, че може да отнеме ордена на Почетния легион, връчен от предшественика му Жак Ширак на руския лидер Владимир Путин през 2006 г.

Макрон каза, че иска да избере „подходящия момент, за да го стори“, предаде Франс прес.

В сряда държавният глава на Франция връчи на украинския президент Володимир Зеленски, посетил Париж, Големия кръст на Почетния легион – най-високото отличие, с което френски президент може да удостои свой колега.

В отговор на журналистически въпроси тази нощ след европейска среща на върха в Брюксел той обясни, че наградата е знак на „справедливост и признателност“ към украинския президент от страна на Франция.

Обаче неофициалната церемония по връчване на отличието на Зеленски, видеозапис от която бе качен от Макрон в Туитър, съживи настояванията Франция да отнеме тази награда от Владимир Путин.

След като Ширак награди Путин с Големия кръст на легиона през 2006 г., това веднага предизвика полемика. Организацията „Репортери без граници“ например сезира правосъдието, за да бъде лишен Путин от това отличие, но напразно.

След като спомена, че „въпросът е символичен, но важен“, президентът Макрон каза: „Не си поставям никакви забрани (. . .), но днес все още не съм взел решение“.

Той добави, че подобни решения „винаги са пълни със смисъл и според мен трябва да се прецени подходящият момент кога да бъдат взети“, добави той.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy