„Маркет линкс“: За първи път недоверието към президента е по-високо от доверието

За първи път се отчитат малко по-висока степен на недоверие към президента, отколкото на доверие. Това показват данните от ново национално проучване на “Маркет линкс”. То е финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет линкс”, проведено сред 1022 лица над 18 г. в страната в периода 10-20 декември 2022 г. по методите на пряко, лично интервю и онлайн анкета.

“През годините той (президентът – б.а.) се радваше на доверие от около 55%. Сега 40% от анкетираните имат доверие на президента Румен Радев, а 41% нямат такова“, заяви социологът Добромир Живков.

43% нямат доверие на служебния премиер Гълъб Донев, докато 18% имат доверие. Понастоящем правителството, и в частност служебният премиер, остават в сянка, основния фокус е върху политическите лидери и всички те отбелязват спад през последните месеци, каза още социологът.

Любопитен детайл е, че 51% смятат, че политическата отговорността при неуспех на това Народно събрание да гласува редовен кабинет би била на всички политически сили, включително и на президента. 14% смятат, че отговорността би била на ГЕРБ, а 6% на „Продължаваме промяната“.

По думите на Живков всички обществени очаквания са свързани с това дали ще има редовен кабинет.

“Виждаме голям спад на удовлетворението от развитието на страната. Около 10% смятат, че страната се развива в позитивна посока, докато близо 85% смятат, че страната се развива в негативна посока. Това са исторически ниска нива на измерване на този индикатор”, каза още той.

Според анкетираните при предсрочни избори първа политическа сила е ГЕРБ, втора е „Продължаваме промяната“, трета ДПС, четвърта „Възраждане“, следвани от БСП, „Демократична България“, „Български възход“ и „Има такъв народ“.

Скрийншот https://btvnovinite.bg/

Любопитен детайл е, че под 4%-та бариера остава „Български възход“ с 2.3% от гласовете на всички и 2.6% от тези на гласуващите. Това е формацията на Стефан Янев, който два пъти бе служебен премиер в правителства на президента Румен Радев.

 

Под прага остава и формацията на шоумена Слави Трифонов – „Има такъв народ“.

Според социолога политическата криза води до спад на доверието в политическата класа.

 80% нямат доверие на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, докато 11% му имат доверие.

76% от анкетираните нямат доверие на лидера на БСП Корнелия Нинова, докато 10% ѝ имат доверие.

76% от запитаните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ и бивш премиер Кирил Петков, докато 19% му имат доверие.

71% нямат доверие на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а 18% му имат доверие.

70% от запитаните нямат доверие на лидера на “Възраждане“ Костадин Костадинов, а 13% му имат доверие.

54% нямат доверие на лидера на “Български възход”, а 16% му имат доверие.

Също 70% нямат доверие на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, докато 11% му имат доверие.

75% от анкетираните нямат доверие на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев, а 11% му се доверяват.

Изследването посочва още, че 57% смятат, че е важно да има машинно гласуване, за да има честни избори, 25% не подкрепят това твърдение, а 18% не могат да преценят.

“За съжаление, готовността за гласуване намалява. Понастоящем готовност за гласуване изразяват само твърдите партийни електорати“, заяви Добромир Живков.

32% заявяват, че твърдо ще гласуват, 26% със сигурност няма да гласуват, 16% се колебаят.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy