Мащабната програма на Китай за високотехнологични балони

Несъмнено през следващите дни ще има някои напрегнати моменти в заседателните зали на западните технологични компании след разкритието, че китайският шпионски балон, свален при прелитането му над Съединените щати, е имал компоненти западно производство, с надписи на английски език. Доколкото е известно, тази констатация се съдържа в брифингите на разузнаването до законодателите на САЩ и почти сигурно ще доведе до още по-голям контрол върху продажбите на модерна технология с „двойна употреба“ на Китай, пише британското издание „Спектейтър“.

Продължават усилията на разследващите да съберат от плитките води край брега на Южна Каролина останките на балона и полезния товар с комплекта за наблюдение. Но те вече са стигнали до заключението, че корабът е бил част от флота, управлявана от китайските военни със сензори, способни да „надушват“ електронни комуникации. Целите вероятно включват данни, предавани в и около американски бази, както и между тези бази и американски сателити. Длъжностни лица казват, че, с което е бил снабден балонът, е с размерите на регионален самолет със слънчеви панели, способни да захранват „множество активни сензори за събиране на разузнавателни данни“, които се изпращат в реално време до китайски сателити намиращи се на орбита отгоре.

Президентът Байдън беше изправен пред ожесточени критики, че е позволил на балона да прекоси САЩ, преди да го свали, но сега е ясно, че една от причините – освен опасенията за щети от падащи отломки – е била да се наблюдава в действие високият 60 метра балон. Показани бяха изображения с висока резолюция от шпионски самолети U-2, които са следили балона. Твърди се също така, че са предприети и други контрамерки, за да се предотврати събирането на данни от балона.

Официални представители казват, че придвижването на балона е било наблюдавано далеч преди той да навлезе във въздушното пространство на САЩ. След това е засечен да се рее над Монтана, където е разположена военновъздушната база Малмстрьом, в която има над 100 силоза с междуконтинентални балистични ракети Minuteman III с ядрени глави.

В петък Джо Байдън нареди на военните да свалят друг обект, прелитащ на „голяма надморска височина“ близо до Аляска, въпреки че Белият дом не потвърди дали това е друг китайски шпионски балон. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза, че обектът представлява заплаха за безопасността на гражданските полети.

В неделя и понеделник бяха свалени още два неизвестни летателни обекта.

Американски служители казват, че най-малко пет китайски шпионски балона са прекосили територията на САЩ преди това – два по време на администрацията на Байдън и три, докато Доналд Тръмп беше в Белия дом.

Сн. USN

Но те се опитаха да представят тези операции като част от глобални разузнавателни усилия на военновъздушните сили на Народно-освободителна армия – с китайските шпионски балони, нарушаващи суверенитета на повече от 40 държави на пет континента.

Шпионските балони вече не са тромавите превозни средства от миналото. Започва да се появява все повече информация за огромния мащаб на изследователските усилия на Китай в това, което той нарича „летателни средства, по-леки от въздуха“, предназначени за голяма надморска височина. Според експерти програмата се управлява от множество сайтове в Китай. Сателитни изображения, публикувани от военния уебсайт The War Zone , показват огромни съоръжения, подобни на закачалки, в далечната китайска западна провинция Синдзян, за които се твърди, че са част от тайната програма. Китайски академични статии описват тестването на „стратосферен дирижабъл“, а екип от Китайския национален университет за отбранителни технологии изучава напредъка при балоните.

Китай също така се похвали, че въпросните балони могат да се използват като платформа за изстрелване на ракети и дронове. Още през 2018 г. китайската държавна телевизия CCTV съобщи, че балон на голяма надморска височина е изстрелял тестови свръхзвукови ракети. Публикуваните по това време видеозаписи на балон за изстрелване на ракети, подобен на този, който сега летя над САЩ, вече са изтрити. Статия от 2020 г. в във вестника на китайската армия описва близкия космос като „ново бойно поле в съвременната война“.

Продължаващите твърдения на Китай, че балонът е бил невинен метеорологичен балон, отклонил се от курса си: „Непреднамереното, неочаквано навлизане на безпилотния китайски граждански дирижабъл във въздушното пространство на САЩ“, както се изрази говорителят на китайското външното министерство Мао Нинг тази седмица – изглеждат все по-абсурдни.

Мао Нинг се впусна и в нещо като контраобвинения, заявявайки, че „американски военни кораби и самолети често извършват разузнавателни курсове около Китай, което сериозно заплашва националната сигурност на Китай и подкопава регионалния мир и стабилност“.

Има обаче огромна разлика между мисии в международни води или въздушно пространство близо до Китай и случая с балона, който е грубото нарушаване на суверенитет.

Последиците от китайския шпионски балон тепърва предстоят. Разследващи от множество китайски разузнавателни агенции в близките ще проучат останките от балона и комплекта му за наблюдение. Вашингтон определено ще постави Пекин в неудобно положение.

Ще бъдат детайлно проучени китайските компании и институти с принос за технологията и ноу-хауто на програмата за разработване на балона.

Той ще хвърли допълнителна светлина върху политиката на Китай за военно-гражданско сливане, според която граждански или търговски технологии трябва да бъдат предоставени на военните. По-нататъшни санкции и вероятно наказателни обвинения без съмнение се подготвят от Министерството на правосъдието на САЩ. Връзките между западните технологични компании и Китай ще бъдат подложени на допълнително наблюдение, а технологичните ограничения ще бъдат допълнително засилени.

Аферата с балоните е подарък за онези във Вашингтон, които просто са изгубили търпение за мащаба и широчината на събирането на китайска разузнавателна информация – неговите опити да прехвърли данни и техническо ноу-хау с всички възможни средства, характеризирани от директора на ФБР Кристофър Рей като „най-голямата дългосрочна заплаха за нашата икономическа и национална сигурност“. Забележително е да си помислим, че само преди две седмици държавният секретар Антъни Блинкен планира да посети Пекин и да се срещне със Си Дзинпин, имаше някои разговори за нулиране на отношенията, като Китай настоява за известно облекчаване на санкциите, които ограничават достъпа му до напреднали западни технологии. Това винаги е било пожелателно мислене. Сега тези надежди бързо се издуха заедно с шпионския балон и Си трябва да обвинява само себе си.

*Преводът е на Mediapool, със съкращения

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy