Меглена Плугчиева получи най-високото държавно отличие на Черна гора

0

Доскорошният ни посланик в Черна гора Меглена Плугчиева беше удостоена с най-високото държавно отличие – „Медал за заслуги на Черна гора“, съобщи българското посолство в Подгорица.

Медалът е връчен на Плугчиева в сряда от президента на Черна гора Мило Джуканович, който след това даде официален обяд по повод нейното окончателно отпътуване от страната.

Връчването на подобно отличие не е обичайна практика в Черна гора, а се дава на ръководители на задгранични представителства при приключване на техния мандат само в изключително редки случаи и за особени заслуги в развитието на двустранните отношения, се казва в съобщението на блгарското посолство.

Ден по-рано в Държавен вестник излезе указът на президента Румен Радев за освобождаването на Меглена Плугчиева от поста посланик на България в Черна гора.

66-годишната Плугчиева дълги години бе депутат от БСП. Тя беше вицепремиер по еврофондовете в правителството на тройната коалиция. Зае поста през април 2008 г. С цел да размрази спряното еврофинансиране за България заради скандала „Батко и братко“ – свързан с даването на поръчки на тогавашния шеф на пътната агенция на фирми на брат му. Плугчиева успешно се справи със задачата.

Меглена Плугчиева е била посланик на България в Германия, Швейцария и Черна гора.

Последно беше предложена за вицепремиер по по климатичните политики и министър на околната среда и водите е проектоправителство на проф. Николай Габровски с мандата на ГЕРБ-СДС.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy