Меджидиев заплаши да отнема лицензи за укриване на лекарства по складовете

Служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев съобщи в петък, че контролът по веригата на лекарствените доставки е максимално засилен заради ситуацията с общоевропейския недостиг на медикаменти. Той обяви, че се прави възможното за преодоляване на липсите – активизирани са българските производители, договорен е извънреден внос на някои лекарства и е засилен контролът по веригата на лекарствоснабдяването. Меджидиев заяви, че ще бъдат взимани крайни мерки, ако се установи задържане на лекарства по складовете от търговци на едро, включително отнемане на лицензи.

Меджидиев обясни, че в момента проблемът с недостига на лекарства е общоевропейски и дефицит на медикаменти има в 25 страни от ЕС. Той допълни, че Европейската комися (ЕК) и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) са сезирани по въпроса.

„В момента е затруднен вноса на медикаменти, затова активизирахме нашите производители да компенсират“, каза Меджидиев.
 

Министерството е в комуникация и с Асоциацията на паралелните вносители, с които е договорен за началото на другата седмица внос на някои лекарства. Вече имам информация, че определени фирми – европейски производители – подсигуряват още понеделник наличието на антибиотици.

Специално за инхалаторните медикаменти „Пулмикорт“ и „Вентолин“ Меджидиев каза, че са набавени количества и е планирано през 10 дни януари месец да постъпват по 20 000 бройки. За набавянето на инсулини също се полагат усилия. „За тези, които са животоспасяващи медикаменти, ще се постараем да постигнем резултати“, увери той.

По думите му за момента няма сигнали за притеснителни липси на лекарства в болниците.

Меджидиев съобщи, че в момента целият ресурс на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) е впрегнат в проверки, като с тази дейност от днес са ангажирани и Регионалните здравни инспекции. „Проверяваме наличностите по складовите бази и какви заявки има постъпили в тях от аптеките, както и дали те са изпълнени“, каза здравният министър. Меджидиев заяви, че ако бъде хванат търговец, който укрива лекарства, директно ще се отнемат лицензи.
 

Тази сутрин в МЗ са обсъждали дори пълната забрана за износ на лекарства, но Меджидиев посочи, че това е незаконно. Той уточни, че такава забрана може да се наложи само в условия на извънредна епидемична обстановка, каквато беше ситуацията при eпидемията от Covid-19.

Той отново припомни, че се подготвя законодателна инициатива, свързана с електронната система за недостига на лекарства СЕСПА, която в настоящия си вариант не осъществява ефективен контрол върху липсите.  

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy