Мексико депортира български туристи, властите нехаят

Мексико депортира избирателно български туристи, а властите у нас не взимат отношение по случаите, които от началото на годината зачестяват. За това алармира обединение „Бъдеще за туризма“ (ОБТ). То е сезирало министерствата на външните работи и на туризма, посолството ни в Мексико и почетния консул на Мексико у нас.
До момента без обяснения са депортирани 27 българи на 6 туроператора. Първият случай е от октомври, след това има един от декември и вече няколко през януари. Всички депортирани са от летището в Канкун, каза пред Mediapool Димитър Балтов, заместник-председател на ОБТ и управител на „Руал Травел“.
Той разказва, че веднага след приземяването на самолета някои от пътниците са отклонявани и от униформени лица са отвеждани в отделни помещения. Там им прибират мобилните телефони и ги експулсират обратно със същия самолет или след няколко дни без обяснения, разказа Балтов.
По думите му най-скандалният случай е с четирима туристи на „Холидей Тайм“, при който са били застрашени здравето и дори живота на хората. Те са били задържани и затворени в килии за 4 дни – от 9 до 13 януари 2023 г., като престъпници, без обяснения, без никаква възможност за контакт с туроператора, с посолството ни или със семейството си. Нещо повече, не им е осигурявана храна и вода, твърдят потърпевшите българи.
„Руал Травел“ също се е сблъскала с проблема. По думите на Балтов потърпевши туристи са му обяснили, че властите в Мексико са се държали грубо с тях, разговаряли единствено на испански и не им разрешили да се обадят на посолството ни в Мексико, което е нарушение на международното право.
„Става въпрос за платежоспособни туристи, които пътуват много, обиколили са половината земно кълбо и с такова нещо не са се сблъсквали досега. За „почивката“ си в Канкун, превърнала се в Кошмар, са платили минимум по 2000 евро. Освен всичко останало багажът на немалка част от депортираните клиенти е изгубен и не е възстановен“, коментира Балтов.
След случая от декември „Руал Травел“ изпраща писмо до Министерство на външните работи и получава отговор, според който причината за депортирането им е липсата на предплатени ваучери за почивка, което не отговаря на фактите.
„Като причина за отказ за влизане в Мексико, властите посочват несъответствие в представената от лицата информация при проведено събеседване с тях и по-специално – липса на предплатена хотелска резервация, което е прието като невъзможност за доказване на адрес на пребиваване в Мексико. (…) В резултат на проведени срещи от страна на представител на Посолството на България в Мексико със служители на Националния миграционен институт, са били предоставени сходни на посочените в горното писмо причини за недопускането на българските граждани. Изискани са копия на издадените решения за отказ на достъп до територията на Мексико на българските граждани, като при получаването им, ще бъдат предоставени на Вашето внимание. Посолството на Република България в Мексико продължава да поддържа връзка с мексиканските власти, с оглед изясняване на ситуацията“ . Това се казва в писмото на външното ни министерство до туроператора.
Балтов твърди, че мексиканските власти подхождат избирателно кого да депортират от групата. Средно между 5 и 10% от българите пътуващи, организирано от туроператори, до Канкун са се сблъскали с проблема през последния месец, сочат събраните до момента данни от ОБТ.
Единственият случай с благоприятен изход е на четирима туристи на „Глоб Травел“. Мексиканските власти конфискуват телефоните им, но един от групата има смарт часовник и е успява да изпрати съобщение до българския консул в Мексико. След неговата намеса туристите били допуснати на територията на страната, твърдят от ОБТ.
Обединение „Бъдеще за туризма“ настоява за решителна намеса на българските дипломати и незабавно преустановяване на „това грозно и абсолютно неоснователно таргетиране на случайни български граждани на летището на Канкун“.
Сдружението иска спешна и решителна реакция от страна на Министерство на външните работи, Посолството на България в Мексико, както и от почетния ни консул в Мексико с цел преустановяване на описаната абсолютно недопустима практика на мексиканските власти, при положение, че двете държави поддържат дипломатически отношения.
Към момента няма официална позиция от министерствата на външните работи и на туризма по случая. Двете министерства работят съвместно за решаване на проблема. Очаква се в близките дни да излязат с информация, казаха от Министерството на туризма пред Mediapool.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy