„Мерцедес“ ще изгражда своя зарядна мрежа за електромобили в САЩ

„Мерцедес-Бенц“ (Mercedes-Benz) съобщи в рамките на технологичното изложение в Лас Вегас, че планира да изгради собствена мрежа от зарядни станции за електромобили в Северна Америка, за да се конкурира с лидера в сектора „Тесла“ (Tesla), предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА в петък.

Строежът на мрежата ще започне още тази година, а общата й цена се очаква да възлезе на 1 милиард евро (1.05 милиарда долара). Мрежата трябва да бъде завършена за 6-7 години и да се състои от 400 зарядни станции с повече от 2500 щепсели с висока мощност.

Компанията планира да изгради такива мрежи и в Европа и Китай до края на десетилетието, когато планира да може да продава всякакви електромобили съобразени със съответните пазари.

Цялата мрежа на компанията се очаква да се състои от около 2000 зарядни станции с над 10 000 щепсела, заяви пред репортери председателят на управителния съвет на „Мерцедес“ Ола Калениус.

Мрежата ще бъде отворена за всякакви електромобили, но притежателите на „Мерцедес“ ще бъдат с предимство и ще могат да си запазват зарядни места предварително. Всяка зарядна станция ще разполага с 4 до 12 зарядни порта с мощност до 350 киловата.

„Мерцедес“ ще подели разходите по изграждането на американската си мрежа с „ЕмЕн8 енерджи“ (MN8 Energy), голям оператор на соларни мощности в САЩ. В съвместната инициатива участва и „Чардж пойнт“ (ChargePoint), който и сега управлява зарядни станции за електромобили в САЩ.

Мрежата ще даде възможност на „Мерцедес“ действително да се конкурира с „Тесла“, която разполага с около 40 000 зарядни порта по целия свят. Те обаче засега могат да се ползват само от автомобили „Тесла“. Собственикът на компанията Илон Мъск преди време заяви, че се планира отварянето им и за други марки електромобили.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy