МЗ договаря медицинските хеликоптери директно с „Леонардо“

Министерството на здравеопазването е в процедура по пряко договаряне на шест медицински хеликоптера с италианската компания „Леонардо“. Фирмата беше единствен участник в обществената поръчка на здравното министерство, която беше прекратена през ноември миналата година, тъй като офертата надвишаваше максимално допустимата.

Причината за това бяха заложени нереалистично високи изисквания на твърде ниска цена. Определената от държавата прогнозна стойност беше 102 589 827 лв. без ДДС, а италианската компания „Леонардо“ я превиши с над 20 млн. лева, подавайки оферта на стойност 123 363 956 лв. без ДДС. Сега в процедурата по пряко договаряне МЗ залага прогнозна стойност от 135 593 113 без ДДС.

С процедурата по пряко договаряне ведомството се опитва да навакса изоставането след фиаското с прекратената обществената поръчка. Законът за обществените поръчки (ЗОП) допуска пряко договаряне с определени фирми, когато преди това процедурата за възлагане чрез публично състезание е била прекратена поради липса на оферти или са подадени неподходящи оферти и когато първоначално обявените условия не са съществено променени.

С отказа да обяви нова обществена поръчка МЗ печели време, но в същото време обрича изграждането на спешната медицинска помощ по въздух (HEMS) да бъде възложено при липсата на конкуренция.

По информация на Mediapool интерес към прекратената поръчка е имало и от „Eърбъс“, но в крайна сметка компанията не е подала оферта, тъй като е счела заложените изисквания за неизгодни и неизпълними.

Процедурата по пряко договаряне с „Леонардо“ ще продължи до 18 януари.

Запазва се първоначалният график от прекратената обществена поръчка, а именно: до 01.09.2023 г. да бъде доставено общото оборудване за всички хеликоптери, а до 01.12.2023 г. да бъде извършена доставката на първия хеликоптер. Следващите машини трябва да пристигнат през интервал от около половин година както следва: до 30.06.2024 г. втората; до 31.12.2024 г. третата, до 30.06.2025 г. четвъртата, до 31.12.2025 г. шестата и до 30.04.2026 г. шестата. От документацията на прекратената поръчка се видя, обаче, че „Леонардо“ имат възражения към този график. Според „Леонардо“ осигуряването на първия хеликоптер до края на 2023 г. ще бъде предизвикателство заради проблеми с доставките на някои от компонентите.

Сагата с лицензирането на оператор се заплита

Същевременно неясен остава въпросът с лицензирането на оператор за медицинския авиотранспорт. След като в края на миналата година и обществената поръчка за наем на хеликоптер за целите на лицензирането пропадна, сега е в ход нова поръчка. Тя е обявена от специално създаденото от правителството на Кирил Петков държавно дружество „България хели мед сървиз“, което трябваше да бъде българският оператор за медицинския авиотранспорт. В последните дни на миналата година, обаче, служебното правителство пусна за обществено обсъждане проект на постановление за закриване на „България хели мед сървиз“ . Идеята на служебния кабинет е задачата да бъде поверена на Държавния авиационен оператор, който има техническия и човешки потенциал да гарантира безопасността и сигурността на изпълняваните полети.

Срокът на обсъждането е до 23 януари, а крайният срок за подаването на оферти по обявената от „България хели мед сървиз“ поръчка е 16 януари. За момента не е ясно дали ще се яви кандидат и как ще бъде направен преходът в предаването на дейността между „България хели мед сървиз“ и Държавния авиационен оператор, като тази промяна може да генерира допълнително забавяне.

Новата поръчка за наем на медицински хеликоптер е на същата стойност като преди 1 756 004 евро. При прекратяването на първата поръчка директорът на „България хели мед сървиз“ обясни пред Mediapool, че по принцип има интерес към нея, но за доставката на малко по-стар хеликоптер отколкото първоначално е заложено. 

Общественото нетърпение расте

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, необходими при ситуации, изискващи бърз транспорт на пострадали и медицински екипи от и до трудно достъпни районни или медицински доставки на кръв, органи, лекарства и т.н. В момента за тези цели се ползват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени специално за медицински цели.

В последния месец зачестилите инциденти в планината и необходимостта от спешен авиотранспорт на пациенти отново постави във фокуса на общественото внимание зациклилия проект за HEMS. След като през миналата година бяха създадени очаквания, че най-после започва да се работи сериозно по изграждането на HEMS, неуспехите около поръчките в МЗ и „България хели мед сървиз“ генерираха обществено недоволство и критики. Темата се експлоатира и на политическия терен, където ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“ и служебното правителство си прехвърлят взаимно вината за неуспехите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy