МЗ е готово да позволи паралелно използване на хартиени и е-рецепти за 2 месеца

Министерството на здравеопазването е предложило на Българския лекарски съюз (БЛС) гратисен период, в който електронните и хартиените рецепти за антибиотици и лекарства за диабет да се ползват паралелно. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов по телевизия Bulgaria ON AIR.

По време на среща със съсловната лекарска организация, провела се вчера, от ведомството са предложили два варианта за решаване на проблемите с е-рецептите за антибиотици и антидиабетни медикаменти. По думите му разумният срок, в който хибридният модел на предписване на медикаментите трябва да съществува, е максимум 2 месеца.

Гетов отказа да назове второто предложение, но посочи, че „решението за връщането на хартиената рецепта, макар и за кратко, е на БЛС“.

От Лекарския съюз обаче казаха, че не са получавали такова предложение, нито на срещата във вторник, нито по-късно в писмена форма.

Здравното министерство предлага и създаването на вид щаб, който да анализира проблемите с електронните рецепти и да търси решения им.

Задължителните електронни рецепти за антибиотици и лекарства за диабет бяха въведени на 16 октомври след като 2 години се обсъжда по-широкото използване на електронните предписания. Въпреки това, процесът беше съпътстван със софтуерни проблеми и допълнително беше спънат от липсата на много медикаменти на пазара, както и от съпротивата на лекарското съсловие.

Според Гетов до проблемите се е стигнало, тъй като системата и участниците по веригата не са били на 100% подготвени за пълното дигитализиране на рецептите. Проблем е и, че и лекарите, и държавата не са наясно с наличностите на медикаментите.
Гетов призова всички съсловни организации, както на лекарите, така и фармацевтите, да бъдат диалогични и да продължи разговорът между тях и държавата.

Отсрочката от 2 месеца за паралелно използване на електронни и хартиени рецепти се очаква да бъде дадена с промените в Наредба 4 на Министерството на здравеопазването.

С тях МЗ вече предложи гратисен период за спешните медеции до 1 март 2024 г. Срокът за обществено обсъждане на предложените промени изтича днес, 8 ноември, като в следващите дни постъпилите предложения ще бъдат обобщени и ще бъде отразено искането на БЛС за паралелно използване на хартиени и електронни рецепти за 2 месеца. Промените ще влязат в сила след обнародването им в Държавен вестник. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy