Милков оптимист за Шенген: До лятото ще изпълним изискванията на Нидерландия

 

България е в състояние да изпълни изискванията на Нидерландия за членството на страната ни в Шенген още през лятото, когато се очаква и мисията на Европейската комисия, свързана с изпълнението на специфичните критерии, смята министърът на външните работи Николай Милков.

 

Срещу присъединяването на България към зоната за свободно пътуване резерви имат Нидерландия и Австрия. Румъния е спирана само от Австрия. И двете страни очакват положително развитие до края на годината.

 

„Трябва да работим заедно за това да идентифицираме всичко това, което нидерландската страна очаква да види в един бъдещ доклад по отношение на върховенството на закона в България. Един доклад, който да включва темите, които са от техен интерес. Когато този доклад излезе, най-вероятно юни или юли, и някъде след октомври ние бихме били в състояние да покрием критериите за влизане в Шенген“, каза Милков.

 

Той коментира и актуалните отношения със Северна Македония.

 

„На практика българско вето няма и това е била винаги моята позиция. Ние имаме съвсем ясна позиция, която е основана на това, което ЕС е решил по отношение на тази държава – когато изпълнят тези условия – спазването на правата на човека, на асоцииране, борбата срещу езика омразата и престъпленията от омраза, тогава пътят им към членство е открит“, посочи Милков.

 

“Въпросът с европейската интеграция на Западните Балкани е процес, който е с директно значение за нас, тъй като това е непосредствената среда, в която България функционира и осъществява външната си политика“, добави външният министър пред журналисти в Сандански, където участва в откриването на шестнадесетия международен семинар “Зимно училище по дипломация“.

 

По думите му  трябва да се подчертае, че България защитава правата на нашите сънародници в тези държави и на хората, които имат българско самосъзнание и се чувстват българи. 

 

“Тези неща не противоречат на нашата цел за бърза интеграция на Западните Балкани, напротив, спазването на правата на човека, спазването на правата на асоцииране, борбата срещу езика на омразата и престъпленията от омраза, са критерии за членството на тези държави в ЕС и това е нещо, което самият съюз признава“, каза още външният министър. 

 

Миналата година България се съгласи да отвори вратата на Северна Македония към ЕС под условия. Това, обаче, не доведе до нормализиране на отношенията.

 

Скопие няма да започне реални преговори за членство в ЕС, докато не изпълни българските условия да спазва правата на македонците с българско самосъзнание и да вкара българите в конституцията на страната.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy