Минеков към Тодоров: Новият министър да се пази от хвалби. Тук бяха спрени изнудвачите

„Бедата е, че господин министърът го очаква серия от трудности, преодоляват се. Моля, господин министъра да се пази от хвалбите. Похваленият министър не е добър министър – критиката ще бъде всеки ден. Тя ще бъде от т всички посоки, най-вече – медийни посоки.За съжаление тук министърът винаги е бил подлаган на изнудване, което аз не съм допускал. И вярвам, че Найден Тодоров също няма да го допусне“.

Това заяви в петък проф. Велислав Минеков, предавайки поста на министър на кулгурата на Найден Тодоров. Смяната на министъра на културата бе единствената смяна в поредното служебно правителство на Румен Радев, което встъпи в длъжност в петък.

„Тук бяха спрени корупционерите, които преди години работеха добре в министерството. Тук бяха спрени паразити, свикнали да живеят на гърба на чинистерството, и всякакви изнудвачи. Това няма да се случи и при управлението на нашия нов министър“, каза още Минеков.

Той изрази препоръка контактите, които са направени в чужбина, да бъдат продължени. “Контактите с ЮНЕСКО са задължителни, от тях очакваме много. Имаше неща, които свърших, и това беше поводът да се съглася за третия мандат. Имаше неща, които не свърших, и ги оставям в наследство с голяма надежда, тъй като това са проекти с огромно значение за културата“, каза още Минеков.

Искам да благодаря на министър Минеков за свършената работа, защото тя е много повече от това, което се вижда, отговори от своя страна новият министър на културата Найден Тодоров.

„Светът е така устроен, че хората виждат винаги проблемите, а свършеното остава някак си на заден план. Но като човек, който е бил в системата до този момент, аз съм видял и свършеното. Като човек от системата съм видял няколко ситуации, в които културата е била спасявана от господин Минеков, за което аз изключително много му благодаря“, каза още Найден Тодоров.

„Аз ще продължа да работя и с колегите от неговия екип. Аз ще разчитам на тяхната помощ, а за проектите, които професор Минеков е стартирал и все още не се завършени, ще разчитам и на неговата подкрепа за тяхното завършване“, каза още Найден Тодоров.

„В културата винаги има много работа да се върши. И в културата работата никога не е свършена, защото там няма цел, цялото е процес. Най-страшното, е че това министерство носи едно име, което ние не го осъзнаваме. Ние наричаме министерството Министерство на културата, а се занимаваме основно с изкуства и с наследство. Но, всъщност, културата не е само това. Културата е начинът, по който поздравяваме хората на улицата. Културата е начинът, по който се държим един с друг. Културата е начинът, по който отреагираме, когато сме съгласни, и когато не сме съгласни с другите. Културата, в крайна сметка, е това, което прави от една група хора нация и, заедно с целия екип – и продължавам да се надявам и на бъдеща подкрепа на професор Минеков – ние ще продължаваме да работим това министерство да бъде наистина не само министерство на културното наследство, не само министерство на изкуствата, не само министерство на художественото образование, но да бъде министерството на културата“, добави новият министър.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy