Министерства на БСП дали над 87 000 лв. за анализи на институт на Валерия Велева

Част от министерствата, които по времето на последното редовно правителство се ръководиха от кадри на БСП, са отпуснали над 87 000 лв. за анализи на Институт за стратегии и анализи ЕООД, който се управлява от журналиста Валерия Велева, съобщи в петък сайтът TravelNews.bg. За въпросните анализи са платили Министерство на туризма, аграрното ведомство и самото Министерство на икономиката и индустрията, което тогава се ръководеше от лидера на БСП Корнелия Нинова. В същото време избухна и скандал с брошура, изготвена от Гласове.БГ ЕООД, която се проверява за потенциална реклама на лов на защитени видове.

Кой, колко даде за анализи?

Министерството на туризма е сключило по времето на бившия министър Христо Проданов (БСП) договор за близо 35 000 лв. с ДДС с Институт за стратегии и анализи ЕООД на Валерия Велева, която е собственик на сайта „Епицентър“. Това показва справка на TravelNews, предоставена от ведомството.

Договорът през 2022 г. са за анализи в туризма, които да послужат на ръководството на министерството. Като бонус е трябвало да бъдат публикувани в сайта “Епицентър.бг”. От министерството не предоставиха анализите и не обясниха за какво и на кого са послужили. Според служители, по-скоро става въпрос за медийно отразяване на Христо Проданов, посочва още Travelnews.bg.

„Договор с „Епицентър“ не сме правили и няма такъв за отразяване на дейността ни от тази медия. Той е за анализи, а публикациите бяха бонус“, коментира пред TravelNews Христо Проданов. Бившият министър не обясни какви са били анализите и за какво са му послужили. Служители на ведомството обясниха, че е спуснато устно нареждане от бившия вицепремиер и министър на икономиката Корнелия Нинова (и лидер на БСП) да бъдат предоставени средства на Института на Валерия Велева от ведомствата, които управлява левицата.

От Министерството на икономиката обясниха, че са предоставени на Институт за стратегии и анализи ЕООД 32 400 лв. с ДДС от Държавната консолидационна компания, на която принципал е била самата Корнелия Нинова. Друга държавна фирма към същото ведомство – Национална компания “Индустриални зони”, е предоставила 14 112 лв. с ДДС на дружеството на Валерия Велева, допълниха от ведомството.

Над 17 000 лева за агроанализи

Министерството на земеделието при Иван Иванов (БСП) е отпуснало 17 400 лв. с ДДС на Институт за стратегии и анализи ЕООД отново за анализи за нуждите на ръководството на ведомството.

Валерия Велева е главен редактор на информационния сайт „Епицентър.бг“, собственик и управител на дружеството Институт за стратегии и анализи ЕООД, което се води и издател на медията. През 2010 г. почетният председател на ДПС Ахмед Доган нарече Валерия Велева в писмо „Мадам В“. В писмото, озаглавено „До Мадам В.“, Доган обвини Велева, че е подновила офертата си да бъде таен P.R. на ДПС. По думите му с този акт тя искала само респектиращо възнаграждение за „добрия тон“, който ще има в статиите си за ДПС. Тогава Велева работеше във в. “Труд”, припомня още TravelNews.bg.

Проверява се дали не се рекламира лов на защитени видове

В петък от Министерство на туризма посочиха, че са започнали и проверка дали, закупена от ведомството брошура не рекламира лов на защитени видове. Оттам посочиха, че става въпрос за книжката „Ловен туризъм в България“ с официален ISBN номер 978-619-91759-0-3, която е издадена през 2020 г. от Гласове.БГ ЕООД. Част от тиража на изданието е бил закупен през същата 2020 г. от Министерството на туризма като готов продукт. Проверка в „Търговския регистър“ показва, че дружеството е собственост на Даниел Милославов Петров.

„Министерството на туризма не е участвало в изготвянето на съдържанието, в подбора на текстове и снимки, не е издател и предвид това не носи отговорност за допуснати потенциални грешки в него“, добавят оттам.

Понастоящем Министерството на туризма не използва изданието в официалните си рекламни кампании и не го представя на туристическите изложения, в които участва, посочват още оттам. Наличните единични бройки от закупената част от тиража са изтеглени от информационния център на МТ.

„Във връзка със случая министър Илин Димитров разпореди извършването на проверка, включително относно наличието на евентуални грешки в съдържанието, ще бъде проведена и среща с издателите на книжката. При установяването на данни за допуснати нарушения ще бъдат сезирани компетентните органи“, посочват от пресцентъра на Министерство на туризма.

Туристическият министър е разпоредил и проверка и на всички останали брошури и други писмени рекламни материали, които се използват в министерството.

„Проблемът е сериозен и би могъл да компрометира България на международните пазари и пред чуждите ни партньори. Министерството на туризма се отнася изключително сериозно към всеки един въпрос и казус, който е пряко свързан с образа на страната ни като туристическа дестинация,“ коментира министър Димитров.

Министерство на туризма не се ангажира и не рекламира лов на защитени видове, а напротив – част от ключовите политики на институцията са свързани със стимулиране развитието на устойчивия и зелен туризъм, посочват още оттам.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy