Министерството на финансите: Нямаме данни за проблем с Nexo

В Министерството на финансите не е постъпвала информация, че има проблем с дейността на криптоплатформата Nexo, представители на компанията са били на срещи с ведомството като експерти от финтех асоциацията, но няма практика да се проверяват участниците в подобни среща, а БНБ няма правомощия да регулира дейността на дружеството, което при това е регистрирано в Швейцария.

Това стана ясно на заседание в петък на временната парламентарна комисия за установяването на обстоятелствата около дейността на Nexo, която миналата седмица бе взета на прицел от българската прокуратура и службите претърсиха българските офиси на криптокомпанията, а на четирима нейни служители бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни измами, компютърни престъпления и извършване на банкова дейност без лиценз. Светкавично бяха изнесени данни, че компанията е дарявала средства на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, съпредседателят на ПП Асен Василев бе обвинен от политическите си опоненти от ГЕРБ и ДПС, че се е опитвал да вкара компанията в бъдещи виртуални разплащания в България.

В петък сутринта стана ясно, че двугодишното разследване срещу Nexo в САЩ за регулаторни нарушения, което едва сега бе раздухано у нас, е приключило със споразумение с американската прокуратура за плащане на глоба, спиране на предлагане на оспорвания продукт и връщане на вложените в него пари на американци.

По-късно през деня, на заседанието в парламента, стана ясно, че представители на компанията са участвали в работни групи в министерството на финансите като експерти на ФинТех асоциацията. Във ведомството е имало няколко срещи, свързани с регулацията на криптоактивите, последната от които е била през май 2022 г., обясни пред депутатите Снежанка Колева от министерството.

Тема на разговорите е било как притежател на криптоактиви може да плаща с карта във обикновени пари и какви са пречките пред това. В тях са участвали представители на финансовото ведомство, на БНБ, на картовия оператор „Борика“, асоциацията на банките и още няколко асоциации, сред които Българската финтех асоциация, чийто представител е бил служител на Nexo. Изяснено била, че няма смисъл да се изготвя национален регламент на тези разплащания, защото до края на 2022 г. се очаквало представянето на европейска регулаторна рамка за пазара на криптоактиви и защитата на инвеститорите в тях.

„Не можем да поставяме под въпрос всеки експерт, който е даден за работа в работната група“, заяви Колева.

Към момента на срещите освен това не е имало данни за разследване зад граница срещу Nexo, а и не е било ясно, че на срещата присъства неин служител. „За нас това е рутинна работя, работим с много асоциации и досега не е имало случай да сме се питали кой е представителят на дадена асоциация“, коментира Калоян Симеонов, зам.-директор на дирекция във финансовото ведомство.

Не е в надзорните компетенции на БНБ да надзирава или регулира дейността на компанията Nexo в България, тъй като дейността й не влиза в дефинициите за регулации от БНБ, заяви по време на заседанието подуправителят на централната банка Нина Стоянова.

Представител на Националната агенция по приходите пък обяви по време на срещата, че до институцията до днес не е постъпвало запитване от САЩ по разследването на компанията там.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy