Министърът на отбраната е на посещение в Украйна

България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Това е казал служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на украинския си колега Олексий Резников.

Стоянов е на работно посещение в Киев по покана на неговия колега, съобщи Министерството на отбраната.

„Чест е за мен да посрещна Димитър Стоянов. Благодарен съм на България за предоставянето на съдействие за осигуряването на сигурността на Украйна. Очаквам и развитие на взаимното сътрудничество в областта на отбраната“, написа по-рано Резников в Туитър.

По време на срещата между двамата министри Стоянов казал, че България и Украйна имат отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки.

От началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки, допълват от МО.

Сред обсъдените теми бяха военната и военно-техническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите ѝ за европейска интеграция. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy