Министър Лазар Лазаров лъже за безработицата със стари данни и вече срива имиджа на Румен Радев

Постъпиха десетки сигнали от работодатели за напълно блокиралата Агенция по заетостта, която не работи повече от 14 дни. Недоволството на работодателите е продиктувано от факта, че има забавяне в исканите от тях разрешителни за работа на чуждестранни граждани, а това води до загуби на поети от тях поръчки

Забавянето е от над един месец след законоустановеният срок. От агенцията под шапката на Министерството на труда и социалната политика  (МТСП) на Лазар Лазаров незнайно как излизат само определени фирми с определени посредници. Сигнали в редакцията постъпват и за спрени плащания към работодатели.

Неразплатени са пари за заплати, направени от работодателите, които следва да се възстановят от Агенция по заетостта, управлявана от калинката Полина Маринова. Там забавянето също е от над месец, като бюрата по труда са затрупани от преписки, но поради липса на адекватни инструкции няма как да се свърши работа.

За да е пълен екшънът от службите вече са подали доклад към президентството за престъпната небрежност, която явно няма да бъде санкционирана от министър Лазар Лазаров, известен с брокерските си способности.

Явно зависимостта на министъра от някои външни кръгове, които вече са обект на разследване и страхът му да не остане извън борда на второто служебно правителство на Гълъб Донев, са го принудили да прикрива безобразията, смятат запознати.

Въпреки това издънките няма да бъдат заметени под килима – вече има заведени дела заради забавените плащания от Агенцията по заетостта, които ще доведат до неустойки за сметка на държавния бюджет.

След номинирането му отново за министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров заяви, че ниският процент на безработица ще му е приоритет, но услужливо забрави да спомене, че базата, на която пресмята въпросния процент, е старото преброяване на населението от 2011-а, според което в България живеят над 7,4 милиона души

Ако, обаче, приложи актуалния брой на населението от 2021-а, което с близо милион по-малко от 2011 г. – 6,5 млн., ще лъсне съвсем друга картинка на безработицата. Докога ще търпим комисионните, манипулациите и некадърността на Лазар Лазаров зависи от президента Румен Радев, чийто рейтинг се срива заради такива „експерти“.

Коментарите са изключени