Министър Росен Христов се срещна с ръководството на „Боташ“ в Турция

Преговорите за доставка, транзит и закупуване на газ с Турция напредват изключително бързо, стана ясно от срещата на служебния министър на енергетиката Росен Христов с ръководството на турската държавна енергийна компания „Боташ“.

Ден по-рано той разговаря с турския си колега Фатих Дьонмез, по чиято покана Христов беше на откриването на най-голямото газохранилище в Европа, намиращо се край Истанбул. Другата седмица се очаква да се финализират основните параметри по дългосрочен договор за капацитет на терминали в Турция и такъв в преносната мрежа на Боташ.

Министър Христов бе придружен от директорите на „Булгаргаз“ – Деница Златева, на „Булгартрансгаз“ – Владимир Малинов, както и от началника на политическия кабинет Любомира Ганчева.

След посещението си в Турция министър Христов замина за Болград, Украйна.

Това е втората среща, която провеждат двете страни, след като президентът Румен Радев бе на официално посещение в Турция на 9 декември по покана на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Двамата обсъдиха редица въпроси, включително сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и сигурността, транспортната свързаност между двете държави.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy