Митрофанова: Българите все пак са русофилски народ

Българите все пак са русофилски народ, казва посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Тя е дала интервю за кореспондента на ТАСС в България Игор Ленкин, което посолството на Русия публикува във Фейсбук.

„Не харесвам думата „русофили“, но въпреки това българите са хора, които имат много добро и грижливо отношение към Руската Федерация. Затова не е изненадващо, че имаше протести за премахване на санкциите, срещу закриването на руските телевизионни канали“, посочва руската посланичка.

Присъствието й в България досега е белязано от серия арогантни прояви, като върхът бе на 3 март, когато тя сравни Освобождението на България с нахлуването на Русия в Украйна.

Меdiapool публикува интервюто й без редакторска намеса:

Как бихте могли да опишете днешните отношения между Русия и България?

Към днешна дата нещата не вървят така, както ни се иска. На политическо ниво комуникациите са изключително по определени теми, когато възникнат. Но на ниво общественост имаме много широки връзки.

Знаете ли, искам да ви кажа, че е много символично, че днес сме край този паметен знак на нашия прекрасен дипломат граф Н. П. Игнатиев, който е наричан „графът на всички българи“. Това е човек, който е направил нова стъпка в дипломацията – той е бил защитник на българския народ и защитник на православието в Османската империя и затова е бил много известен сред народа. Това не е бил дипломат, който общува само с елитите. И тук, в България, тази традиция продължава. Имаме много добри връзки с много градове, с хора, с обществени организации, които много ни подкрепят.

И все пак разкажете малко повече за перспективите, особено във връзка с предизборната обстановка в България и датата – 145 години от Освобождението.

Мисля, че това са две различни теми. Тук се празнува и ще се чества 145-та годишнина от Освобождението, тук Русия я обичат и помнят. Нашата съвместна история е най-добрият лобист на Русия, защото тук на всеки километър има паметник на руските войници, улици са кръстени на нашите герои. Тоест това само по себе си е най-силната част от нашите отношения.

Ако говорим за политически отношения и следващите избори, то не очакваме нищо интересно и нищо принципно ново от тези избори. Не мисля, че в момента отношенията ще се променят драстично. Всичко ще зависи от това какво ще се случи на бойните полета.

Напоследък в София и други градове на България се провеждат проруски акции, акции срещу въведените антируски санкции, които пречат на развитието. Вашата не дипломатическа, а лична оценка за подобни събития?

Бих казала, че българите все пак са русофилски народ. Не харесвам думата „русофили“, но въпреки това българите са хора, които имат много добро и грижливо отношение към Руската Федерация. Затова не е изненадващо, че имаше протести за премахване на санкциите, срещу закриването на руските телевизионни канали. Оксиморонът, който се изрече в Европейския съюз – че забраната на руските медии е борба за свободата на слово – всеки нормален човек разбира, че това е поредната глупост. Затова тук се проведе доста голяма демонстрация. Друг е въпросът, че не смятам, че ще има някаква промяна. Виждаме, че в Европа хората изискват едно нещо, а политическият елит прави каквото му се каже отвън.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy