Михаил Околийски, СЗО: Ваксината срещу HPV да влезе в задължителния календар

Доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация (СЗО) у нас отправи към българските власти силната препоръка за включването в рутинната имунизационна програма (задължителния календар) на ваксините срещу човешкия папиломавирус (HPV), който причинява рака на маточната шийка.

„Като представител на СЗО бих направил силната препоръка относно включването на ваксинацията срещу рака на маточната шийка в рутинната имунизационна програма (задължителния календар). Това трябва да се третира като приоритет на общественото здраве предвид високата честота на заболяването. Паралелно с това трябва да има национална програма за скрининг с широк обхват“, каза Околийски пред Mediapool по повод Европейската седмица за превенция на рака на маточната шийка (23-29 януари).

„Бичът“ рак на маточната шийка

По думите му, ако тези условия бъдат изпълнени, в средносрочен план можем да променим картината на „този бич“, който представлява заболяването в България. „Защото наистина, ние губим много животи и това води до много трагедии, които са напълно предотвратими“, заяви Околийски.

Той обясни, че човешкият папиломавирус (HPV) е основната причина за рака на маточната шийка и тази много заразна инфекция се предава по сексуален път или близък контакт кожа до кожа. „80% от сексуално активните жени го получават в някакъв момент в живота си. Има над 100 типа HPV, но най-вече два: тип 16 и тип 18 причиняват около 70% от раковите заболявания. В същото време ваксината срещу HPV е почти 100% ефективна, като предотвратява повечето инфекции, които могат да доведат до предракови състояния и рак“, посочи представителят на СЗО.

Въпреки възможностите на ваксинациите и скрининга, повече от 30 000 жени умират от рак на маточната шийка в Европейския регион на СЗО всяка година. Това е третият най-често срещан рак при жените под 44 години. В България по последни данни около 1200-1300 жени се диагностицират годишно с рак на маточната шийка, а 700 умират заради късна диагностика.

Околийски коментира, че жените от Източна Европа са в по-висок риск от смърт спрямо Западна Европа, като двата фактора, които стоят зад по-високата смъртност, са късното диагностициране поради липсата на превенция и скрининг и неоптималното лечение.

Добрите примери

Той даде някои добри примери като Австралия, която е напът да изкорени заболяването, но също така държави от Балканите, в които ваксинацията срещу папиломавируса се редва на по-голям успек, отколкото у нас: „Австралия е първата страна, която въведе национално финансирана програма за ваксиниране срещу HPV през 2007 г. Възрастовият диапазон е между 12 и 26 г. и цели се да се ваксинират млади момичета и момчета преди да започнат сексуалния си живот. От далечната 1991 г. в Австралия има системна програма за скрининг, която до 2010 г. намалява наполовина заболеваемостта от рак на маточната шийка при жените на възраст под 35 години и през 2017 г. Австралия преминава към 5-годишен скрининг с тестове за папиломавирус, които се плащат от държавата и се очаква това да намали допълнително честота на този вид рак и смъртността с поне още 20%. Очаква се проблемът да бъде изкоренен при достигане на 90% ваксинално покритие, което е почти постигнато.

Скринингът според добрите практики на СЗО трябва да обхване поне 70% от жените и 90% от диагностицираните с предракови изменения и рак жени да бъдат лекувани навреме и качествено.

В Европа държавите от Западна Европа се справят добре, но аз бих дал пример с някои страни от „нашата черга“. В Албания, Черна гора, Сърбия и Киргизстан се осигурява вече ранен достъп до ваксините и са създали здравна политика, която да позволи ваксинацията на все повече момичета. Това не е свързано с кампанийност, а е системна грижа, защото здравните политици са разбрали, че ракът на маточната шийка е водеща причина за смърт сред жените, а Черна гора е с най-висока заболеваемост: 26.2 на 100 000 жени“.

Неуспехът на българската програма: причините

В България въпреки съществуването на национална програма, ваксиналното покритие е маргинално: под 6%. В момента по Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка държавата поема ваксините на момичетата между 10 и 13 години. Наскоро научното дружество на специалистите по детски болести предложи ваксината срещу човешки папилома вирус (HPV) да се прилага в по-широк възрастов диапазон: при момичета от 9- до 18-годишна възраст. И още: тази ваксина да се прилага безплатно и при момчета в същата възрастова група. (Повече за това четете ТУК )

Според Околийски неуспехът на програмата се дължи на комплексни причини: липса на достатъчна подкрепа от здравните власти и политиците; липсата на здравна култура и образование, недостатъчна комуникация от страна на личните лекари; липса на цялостна стратегия и комуникация за ползата от ваксините. Той даде пример, че и в началото на пандемията от Covid комуникацията е била пропусната от МЗ. „Поради тази причина, както ваксиналното покритие срещу коронавируса е най-ниско в България от целия ЕС, така и скепсисът към други традиционни ваксини и тези срещу папиломавируса, ги изтласка като тема. Появиха се силни антиваксинални движения, подкрепяни геополитически и всъщност това разколеба допълнително родителите на тези млади момичета да ги ваксинират“.

Околийски коментира, че ролята на личните лекари е много важна, защото те са най-близо до хората. „Смятам, че те не съветват достатъчно ефективно техните пациенти за това да се ваксинират срещу рака на маточната шийка, напротив. Има случаи, даже аз имам подобен случай с нашия общопрактикуващ лекар, който активно ни съветваше да не го направим, въпреки научните статии в „Лансет“ и добрите практики на СЗО“, разказва Околийски. Той, обаче, взима решението и ваксинира и двете си дъщери. „Така че трябва да се работи активно с общопрактикуващите лекари и специалистите, за да дадат правилните съвети на техните пациенти“, посочи той.

Околийски коментира, че не трябва да се разчита само на информационни кампании за промотиране на ползите от ваксините, защото те са стихийни, спорадични, а работата трябва да е системна, за да има дълготраен позитивен ефект.

„Да влезем в час“

За да има успех една такава програма, според Околийски трябва да се тръгне от здравното образование в училище. „С предишното служебно правителство СЗО успя да включи в Плана за възстановяване и устойчивост задължителното здравно образование в училищата, което ще позволи подобряването на знанията за човешката сексуалност, начините за предпазване от сексуално преносими заболявания като ХИВ, папиломавирус и др.   Тези знания за сексуалната култура и хигиена децата от много години няма откъде да ги придобият   и в това се корени проблемът с възприемането на рисково поведение. Затова сме на първо място по сифилис в Европа, пушат традиционни цигари и нагреваеми тютюневи изделия, особено момичета между 13 и 15 години. Т.е. тези рискови практики би трябвало да бъдат адресирани по един интересен и системен начин в училище“, казва Околийски.

По думите му това е огромната разлика между Западна Европа и България – тук хората не си дават сметка за важността на превенцията а чакат появата на симптоми, когато заболяването е напреднало и се лекува по един неефективен и скъп начин в болница, вместо да се инвестира в превенция и да се взимат мерки в извънболничната помощ.

По думите му, ако децата получат по един професионален, но и емоционален и страстен начин тези послания от добре подготвени специалисти, те биха били „адвокати“ и „лобисти“ пред техните родители и биха ги убедили във важността да ги заведат за ваксинация.

Той посочи, че трябва да се мисли за подготовката на обучени кадри, които могат да бъдат и вътрешни за образователната система: учители, психолози и др.

„На това трябва да се отдели най-голямо внимание, защото демографското ни бъдеще е много застрашено. Здравните показатели на българите са най-лоши в целия ЕС и поради това продължителността на живота е най-ниска“, коментира Околийски.

В навечерието на Европейската седмица за превенция на рак на маточната на българския пазар стана достъпна и 9-валентна ваксина срещу HPV Gardasil 9, която предоставя защита срещу 9 типа на вируса (типове 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 и 58) и се продава в аптеките.

Новата ваксина, която покрива повече от вариантите на вируса, обаче не е включена в националната програма за превенция на рака на маточната шийка, което би било добре да се случи. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy