МНС: Заповедта за арест на Путин е доживотна

Главният прокурор, отговорен за заповедта за арест на руския президент Владимир Путин, издадена от Международния наказателен съд (МНС), заяви пред репортери, че тя ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи, предаде ДПА. Междувременно Китай призова съда да действа „благоразумно“.

„Няма срок на давност за военни престъпления“, заяви пред радио Би Би Си главният прокурор на МНС Карим Хан. Хан добави, че това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война.

„Физически лица – където и да се намират в света – трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва отговорността“, каза още главният прокурор.

Множество западни сили и други приветстваха решението на съда миналия петък да издаде заповедта за арест, посочва ДПА.

„Този етикет ще остане с него доживот, освен ако не бъде съден и оправдан, или, което е почти немислимо, МНС оттегли заповедта за арест“, заяви пред „Скай нюз“ британският адвокат Джофри Найс, който беше главен прокурор в Хага за бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. По думите му заповедта за арест е „много, много важна и много добре дошла стъпка“.

Междувременно говорител на министерството на външните работи на Китай заяви, че съдът трябва „да възприеме обективна и честна позиция“ и „да уважава имунитета на държавните глави съгласно международните закони“. Съдът трябва да упражнява правомощията си „благоразумно и в съответствие със закона“ и политизацията и двойните стандарти трябва да се избягват, добави говорителят.

„Няма да се поколебаем да действаме“, заяви Карим Хан преди откриването на международна конференция на министрите на правосъдието, чиято цел е да мобилизират допълнителни ресурси в подкрепа на разследването на съда, съобщи Франс прес.

По данни на британското правителство на днешната конференция, чиито домакини са Обединеното кралство и Нидерландия, са представени повече от 40 държави. В еднодневната конференция участва и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Базираният в Хага Международен наказателен съд започна разследване на евентуални военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната, която Москва започна срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., като руските сили бяха обвинени в преобладаваща част от случаите. В петък съдът издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин и руския комисар по правата на детето Мария Лвова-Белова за военното престъпление „незаконна депортация“ на украински деца.

„За съжаление, Украйна е местопрестъпление и изглежда, че там са извършени цял набор от престъпления. Ние получаваме информация. Провеждаме независими разследвания, мисля, че по структуриран и ефективен начин“, заяви пред Би Би Си прокурорът на МНС, който участва в конференцията в Лондон.

Но „не можем да направим всичко наведнъж. Не разполагаме с неограничени ресурси“, добави той. „Имаме правила, които трябва да следваме по отношение на наказателното преследване. „

„Ако са събрани и издирени надеждни доказателства и няма оправдаващи обстоятелства, които смекчават или намаляват наказателната отговорност, няма да се поколебаем да действаме“, обеща той.

За да извършва своите разследвания, МНС се нуждае от финансови и технически ресурси и през декември миналата година Карим Хан призова международната общност да увеличи подкрепата си за институцията. Очаква се днес няколко държави да обявят, че ще отделят допълнителни ресурси в подкрепа на разследването на предполагаемите военни престъпления в Украйна. Лондон вече обяви допълнително финансиране в размер на почти 400 000 лири (452 000 евро).

Целта на тази конференция е „да се потърси отговорност от военнопрестъпниците за зверствата, извършени в Украйна по време на това несправедливо, непровокирано и незаконно нашествие“, заяви британският министър на правосъдието Доминик Рааб.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy