Морж провали новогодишната заря в Скарбъро

Жителите на британския крайбрежен град Скарбъро, Северен Йоркшър, отпразнуваха Нова година в компанията на морж, който доплува до местното пристанище в събота, предаде ТАСС.

За да не стресират животното, което си почива след дълго пътешествие, местната управа реши да не организира фойерверки за настъпването на 2023 г.

„Разочаровани сме, че трябваше да отменим шоуто, но благосъстоянието на моржовете е по-важно“, каза председателят на градския съвет Стив Сидънс.

Мъжкият морж, тежащ около един тон и наречен Тор, е забелязан на брега на Хемпшър в Южна Англия по-рано този месец. За три седмици той успя да измине най-малко 650 км, движейки се на север към родните си арктически води. Според представители на британска организация, специализирана в подпомагането на морски бозайници, състоянието на моржа не предизвиква безпокойство, но ще са необходими няколко дни, за да се възстанови от пътуването.

„Арктически морж на брега на Йоркшър е изключително рядко явление. Животното се нуждае от време за почивка и възстановяване на силите си, преди да продължи пътешествието си“, каза Крис Кук от организацията. Той призова хората да не безпокоят животното, въпреки че интересът към него е напълно разбираем.

Социалните медии са пълни със снимки и видеокадри на Тор, който веднага се превърна в основната атракция на Скарбъро. Наложи се мястото, където се намира, да бъде временно отцепено, за да бъде предпазен от кучета и прекалено любопитни любители на селфитата.

За последните 130 години в Обединеното кралство са забелязани моржове са 28 пъти според данни на Лондонския природонаучен музей.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy