МО подготвя още спасителни полети до Турция. Средствата ще бъдат покрити от ЕС

Средствата за оказваната на Турция помощ след катастрофалните земетресения, при които загинаха хиляди, ще бъдат покрити от Европейския съюз. Служебният военен министър Димитър Стоянова каза в сряда, че вече са подготвени необходимите документи.

„Сега това не е важно. Важно е да помогнем на нашите съседи и да им окажем необходимата помощ. Всеки спасен човешки живот е безценен и в момента не мислим за финансовите средства“, каза Стоянов.

Той посочи, че има остра нужда от спасителни екипи, които да оказват помощ в Турция.

Военен самолет „Спартан“ в четвъртък превози още 20 български пожарникари до Турция.

Очаква се утре да има още един полет с медици, които да бъдат изпратени за Адана, а в събота – още един или два полета.

Вероятно тогава ще има смяна на част от екипите – от аварийния отряд на Столична община или от Планинската спасителна служба.

„Министерството на отбраната има готовност за двата самолета и очаква заявките от спасителните екипи“, посочи Стоянов.

Поддържа се постоянна връзка и с посланика на Република България в Турция Ангел Чолаков, от когото се получава информация за това как вървят дейностите по търсене и спасяване.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че в събота се очаква нов екип от общината да замине на помощ в Турция. Той ще дмени 16-те души, които в момента помагат в спасителните операции в опустошените от земетресенията райони в страната. В новия екип са включени инженери и екипи, които ще помагат при обследванията и разчистването на районите, обясни кметът.

Екипи на Столичната община заминаха за Турция още в понеделник. Сн. Фейсбук на зам.-кмета Дончо Барбалов

От общината са предоставили и бус за превозване на предметни дарения за Турция. Те ще бъдат закарани до Пловдив, където има организация за разпределенянето им към пострадалите райони.

Полетът в сряда е петият, с който ВВС осигуряват в помощ на спасителните дейности в Турция.

В понеделник два самолета извършиха четири полета за превозване на спасители, медицински специалисти от Военномедицинска академия и оборудване за търсене на оцелели.

В готовност за заминаване в Турция е екип от близо 30 доброволци – спешни медици, травматолози и медицински сестри, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Специалистите са от ключови структури като ЦСМП София, УМБАЛ „Св. Анна“,  УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”  и Специализираната болница по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Екипът може да окаже високоспециализирана помощ както в местни лечебни заведения, така и в полеви болници. Очаква се българските медици да отпътуват за Турция в близките дни.

Паралелно в България се провеждат кампании за набиране на средства.

Българският червен кръст набира дарения през SMS кампания. Желаещите да помогнат могат да изпратят кратко съобщение на номер 1466 (на стойност 1 лв.) към всички мобилни оператори.

Паралелно с кампанията на БЧК са организирани и още няколко благотворителни инициативи. Сред тях са такива на издателя Манол Пейков и Лазар Радков от фондацията „Капачки за бъдеще“. Радков е и спасител-доброволец. Двамата се опитват да съберат парични и предметни дарения, които да бъдат изпратени до спешни в засегнатите райони в Турция и Сирия.

Желаещите да дарят могат да го направят тук:

Банкова сметка: BG39DEMI92405000305527;
Търговска банка Д;
BIC: DEMIBGSF;
Титуляр: Манол Костадинов Пейков;
Основание: За пострадалите от земетресението;

или през PayPal: manolpeykov@yahoo.com.

Събират се и предметни дарения в пунктове в София и Пловдив. Адресите им са:

Агенция Маккан, ул. Шипка 23, София 1504, тел. +359885999766
Езиково училище “Интелект”, филиал „Лозенец“, бул. Черни връх 70-72, ет. 1, София, тел. 0878 794 231
Езиково училище “Интелект”, филиал „Младост“, ж.к. Младост 2, бул. Андрей Ляпчев 261А, вх. 2, ет. 1, София, тел. 0876 977 966
Езиково училище “Интелект”, филиал „Борово“, ул. Топли дол 1А, ет. 2, ап.3, София, тел. 0878 305 930
ИК Жанет 45, бул. Ал. Стамболийски 9, 4004 Пловдив, тел.0889377723.

До момента по сметката на тази кампания са събрани над 350 000 лева.

Производителят на детски спални чували Angel Baby пък обяви, че шие благотворително чувалчета за децата от пострадалите райони в Сирия и Турция. Фирмата от години дарява чувалчета за родилните отделения на болници в страната.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAngelBabyBulgaria%2Fposts%2Fpfbid0YrAihJ3s73kEyBiRv2TNTkn5jbx261yMyVcPb9WQUUkGyBgXuD8yUakZKosvW1P2l&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“704″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy