Музей на Ердоган ще отвори врати в Истанбул преди изборите

Музей на турския президент Реджеп Таййип Ердоган се предвижда да бъде открит в Истанбул в близко време. В него ще се представят животът и политическата дейност на президента, съобщават турски медии.

 

Музеят ще се намира в истанбулския квартал „Касъмпаша“, в района на Златния рог, където преминават детските и младежките години на турския президент преди да навлезе в политиката. Ще бъде отделено специално внимание и на страстта му към футбола.

Основно място в музея ще заемат фрагменти от политическата кариера на Ердоган в международен план. На видеостена ще бъдат показвани негови изяви пред различни международни форуми с прочути изрази, превърнали се в култови цитати, като „One minute“ /с който апострофира бившия израелски президент Шимон Перес в Давос/ или „Светът е по-голям от пет“ – призив на Ердоган към постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН да споделят силата си с Турция и други държави, съобщава информационният сайт „Т 24“.

Ще може да бъдат видени и паметни фрагменти от над 20-годишната дейност на Ердоган – от кмет на Истанбул, през затвора заради цитиране на стихотворение, до израстването му като основател и лидер на Партията на справедливостта и развитието, премиер и първи президент на Турция, който е избран с пряко гласуване от народа. Той отново е единствен кандидат за президент на Републиканския алианс на предстоящите избори.

Експозицията включва и членовете на семейството на турския президент, основно съпругата му Емине Ердоган, представяйки нейни лични изяви в различни страни – изказвания, международни срещи, социални ангажименти.

Според утвърдения проект, в музея ще се излагат снимки, видеа, ще има специални ефекти за прожектиране по стените и извън сградата, прожекционни и холограмни техники.

Експозицията ще акцентира и на връзката на Ердоган с лидера на Партията на благоденствието – покойният Неджметтин Ербакан- Той е първият ислямистки премиер на Турция през 90-те години, който е ментор на Ердоган в политиката. Връзката им прекъсна след като Ердоган основа Партията на справедливостта и развитието с Абдуллах Гюл и Бюлент Арънч.

Отделно място в проекта е отделено на превръщането на черквата „Света София“ отново в действаща джамия с президентски указ, публикуван в Държавен вестник на 10 юли 2020 г. под номер 31181. Холограмата на джамията също се предвижда бъде в отделна зала, посочва вестник „Йени чаг“.

Архитектурата на сградата на музея е със селджукско-османски мотиви. Тя е на няколко етажа, намира се в обширен парк в района, където през 1455 г. се е помещавала султанската корабостроителница . Всеки нов султан прибавял нови установки и басейни, използвани при изграждането на военните кораби на османската флота.

Тържественото откриване на музея се предвижда да стане преди изборите.
 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy