Музикалната индустрия е разтърсена от програмите с изкуствен интелект

0

Програмите, използващи изкуствен интелект, разтърсват музикалната индустрия с пресъздаването на гласовете на известни изпълнители, съобщи Франс прес, цитирана от БТА в петък.

Гласът на Франк Синатра, починал през 1998 г., е част от кавър версия на песента на Кулио „Gangsta’s Paradise“.

„Изкуственият интелект е навсякъде“, каза пред АФП Александър Лаш от националния синдикат за звукозапис във Франция. „Приложенията се развиват, дискутират се регулации на европейско ниво, както и в САЩ. Най-важно е уважението към артиста и към творческия процес“, допълни той.

„Изкуственият интелект е демон“, каза калифорнийският рапър Айс Кюб в подкаст. „Това е капката, която може да прелее чашата“, оплака се в социалните мрежи канадският рапър Дрейк.

Песента „Heart on My Sleeve“, създадена от изкуствен интелект с имитация на гласовете на Дрейк и певеца Уикенд, събра повече от 10 млн. гледания в ТикТок за няколко часа.

Интелектуалната собственост е спорна, защото авторското право защитава изразяването на дадена идея. Гласът не е точно идея, каза по-рано пред АФП Андрес Гуадамус, юрист и експерт по интелектуална собственост от университета в Съсекс.

Появи се и реплика на групата „Оейзис“ – „AIsis“, с цял нов албум. „Чух едно парче, звучи добре“, коментира Лиъм Галахър, вокалист на групата, разпаднала се през 2009 г. Пол Маккартни нарече употребата на изкуствен интелект в музиката „много интересен феномен“.

Такъв вече бе използван за запис на неиздавана песен на „Бийтълс“ за включване на гласа на Джон Ленън при стриктно спазване на авторското право.

През април „Юнивърсал мюзик“ изиска от платформи като „Спотифай“ и „Епъл мюзик“ да забранят достъпа до каталога на компанията на потребители, които са пожелали да използват песните при работа с изкуствен интелект.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy