Мъск щял да пусне изкуствен интелект, който „търси истината“

0

Милиардерът Илон Мъск обяви, че ще пусне платформа за изкуствен интелект „TruthGPT, която да търси истината в максимална степен“. Тя ще е конкурент на предлаганите от Майкрософт (Microsoft) и Гугъл (Google) платформи с изкуствен интелект.

Мъск критикува подкрепяната от Майкрософт компания OpenAI, която създаде първата подобна услуга – ChatGPT. Според него създателите на бота с изкуствен интелект го „обучават да лъже“, а OpenAI се е превърнала в „затворен код“ и „организация, търсеща печалба, която е тясно свързана с „Майкрософт“, предаде „Ройтерс“.

Мъск също обвини съоснователя на Гугъл Лари Пейдж, че не взима насериозно сигурността на изкуствения интелект.

Илон Мъск и експерти: Спрете изкуствения интелект

„Ще започна нещо, което наричам „TruthGPT“, или изкуствен интелект, който в максимална степен търси истината, който се опитва да разбере природата и вселената“, каза Мъск в интервю за Fox News.

Според него проектът му може да бъде най-добрият път към сигурността, който няма да доведе до унищожението на хората.

„Просто започвам късно. Но ще се опитам да създам и трета възможност“, каза Мъск.

По информация на „Ройтерс“ Мъск се опитва да привлече разработчици на изкуствен интелект от компанията „Алфабет“ (собственик на търсачката Google). Миналия месец милиардерът е регистрирал и фирмата X.AI.

В края на март Мъск беше сред хората, които призоваха да се забави временно разработването на платформите с изкуствен интелект заради потенциалните рискове за обществото. В интервюто си Мъск отново повтори, че изкуственият интелект „има потенциал да унищожи цивилизацията“.

Мъск беше сред създателите на OpenAI, но се оттегли от компанията през 2018 г. По-късно обясни, че го е направил, за да се фокусира върху водещите си компании – Tesla и SpaceX. Мъск притежава и социалната мрежа Twitter, която купи за 44 млрд. долара през миналата година. Пред Fox News той коментира, че Мъск каза, че към момента стойността на компанията е двойно по-малка.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.

Generated by Feedzy