Над 3 млн. украинци са влезнали в Румъния

Румънският министър-председател Николае Чуку съобщи, че повече от 3 милиона украинци са преминали границата на Румъния, а някои от тях са предпочели да останат в страната, съобщи Аджерпрес, цитирана от БТА.

 

„Мисля, че трябва да отбележим и факта, че румънските граждани – от обикновения гражданин до най-високото ниво на властта в Румъния – ясно показаха съпричастност и солидарност с Украйна и украинските граждани. Повече от 3 милиона украинци са пресекли границата ни. Някои от тях решиха да останат в страната ни и бяха предприети стъпки, за да могат да се възползват от набора от мерки за интеграция и да имат достъп до работа, здравеопазване и образование, тъй като става дума за много голям брой деца, които избягаха от войната в Украйна“, каза премиерът.

 

Той добави, че румънските власти са предприели редица мерки в подкрепа на правителството и гражданите на Република Молдова.

 

„Направихме всичко възможно, за да отговорим на исканията на правителството в Кишинев, и ще продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим процеса на присъединяване на Молдова към Европейския съюз“, заяви министър-председателят.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy