Над 4300 са жертвите на мощните земетресения в Турция и Сирия

В Турция и съседна Сирия продължава издирването на оцелели изпод развалините на рухналите от силните земетресения сгради в двете страни, обобщава Франс прес.

Според последните официални данни загиналите са над 4300 в Турция и Сирия. В Турция те са 2921, а в Сирия – над 1440.

В Турция, според последните данни ранените са 15 834, в Сирия ранените са съответно 2100 в районите под бунтовнически контрол и 1431 в районите под контрол на сирийските власти, предаде БТА.

Спасителните операции протичат при валежи от сняг или проливен дъжд. В тях участват хиляди спасители, подпомагани и от екипи, пристигали вече от чужбина.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че призивът на Турция за помощ е бил чут от 45 страни, които са предложили съдействие. Сирия също отправи призив за помощ, но засега той бе чут основно от Русия. Израел също съобщи, че откликва на сирийската молба за помощ, предадена й чрез трета страна. Иран също каза, че ще съдейства. ООН обяви, че подкрепа ще окажат екипите му на място, а 3000 доброволци на „Белите каски“ също участват в издирвателните операции в Сирия.

В понеделник бяха регистрирани най-малко 185 вторични труса след двете силни земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5. Силен вторичен трус имаше и тази сутрин в 6,13 ч. местно време. Той беше с магнитуд 5,5 и епицентърът беше на 9 километра от Гьолбашъ, в Южна Турция.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy