Над 60 държави подкрепят споразумение за утрояване на възобновяемата енергия през това десетилетие

Повече от 60 държави заявиха, че подкрепят споразумение, за което настояват Европейския съюз, САЩ и Обединените арабски емирства, за утрояване на възобновяемата енергия през това десетилетие и отказ от въглищата, предаде Ройтерс.

Двама служители, запознати с въпроса, заявиха пред Ройтерс, че ЕС, САЩ и ОАЕ събират подкрепа за споразумението преди годишните преговори на ООН за климата COP28, които ще се проведат от 30 ноември до 12 декември в Дубай, и ще призоват за неговото включване в крайния резултат от срещата на световните лидери на 2 декември, заявиха служителите.

Някои големи развиващи се икономики като Нигерия, Южна Африка и Виетнам, развити държави като Австралия, Япония и Канада, и други, сред които Перу, Чили, Замбия и Барбадос, са казали, че ще се присъединят към идеята, заявиха служителите пред Ройтерс.

Проектът на ангажимента, разгледан от Ройтерс, също предвижда удвояване на годишния темп на растеж на енергийната ефективност до 4% годишно до 2030 г.

В проекта се казва, че по-голямото използване на възобновяеми енергийни източници трябва да бъде съпроводено от „постепенно намаляване на енергията от въглища“, включително прекратяване на финансирането на нови въглищни електроцентрали.

Един от служителите заяви пред Ройтерс, че преговорите с Китай и Индия за присъединяване към ангажимента са „доста напреднали“, въпреки че все още Пекин и Делхи не са се съгласили да се присъединят.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy