Най-малко 17 души бяха убити при сблъсъци със силите за сигурност в Перу

Най-малко 17 души бяха убити в Хулиака при сблъсъци между перуанските сили за сигурност и демонстранти, настояващи за оставката на президентката Дина Болуарте. Това съобщи източник от канцеларията на омбудсмана, цитиран от АФП.

По телата на жертвите има рани от куршуми, каза служител от местната болница.

По-рано координаторът на канцеларията на градския омбудсман Нивардо Енрикес Бариалес съобщи на АФП за „девет мъртви в моргата след сблъсъци в Хулиака“.

В събота вече имаше опит да бъде превзето с щурм същото летище, разположено на близо 1300 км южно от столицата Лима, напомня АФП.

„Днес над 9000 души се приближиха до летището на Хулиака и около 2000 от тях безмилостно се нахвърлиха срещу полицията и оборудването с импровизирани оръжия“, заяви пред журналисти премиерът на Перу Алберто Отарола и добави, че става дума за „екстремна ситуация“, предаде БТА.

„Господа полицаите стреляха по нас“, разказа пред АФП един от демонстрантите. „Настояваме мадам Дина (Болуарте) да подаде оставка. Приеми факта, че народът не те обича!“, добави той.

Протестиращите настояват за оставката на Дина Болуарте, която застана начело на страната след отстраняването в началото на декември на социалиста Педро Кастильо, както и за нов парламент и незабавно произвеждане на избори, датата на които вече е изтеглена от 2026 г. за април 2024 г.

Районът Пуно, който граничи с Боливия, е епицентър на протестите в страната, обхваната от безсрочна стачка от 4 януари. Демонстрациите започнаха, след като парламентът отстрани и арестува Кастильо на 7 декември след опита му да разпусне законодателния орган, окачествен от депутатите като „опит за държавен преврат“.

„Това, което става, е клане между перуанци, настоявам за спокойствие, не се излагайте на опасност“, призова населението по местно радио кметът на Хулиака Оскар Касерес.

С новите жертви загиналите по време на антиправителствените протести в Перу стават 39. В страната продължава тежка институционална и политическа криза. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy