Най-много от българите предпочитат ЕС за партньор, Русия е втора

Европейският съюз е най-предпочитаната сила за партньор сред българите – и в икономическата сфера (42%), и в сферата на сигурността (40%).

Това показват данните от проучване на общественото мнение, проведено от световната асоциация „Галъп интернешънъл“ в 64 страни.

Според данните тези стойности на България са над средните за света, като я подреждат и сред водещите проевропейски страни на Балканите.

Проучването показва, че Русия се нарежда на второ място сред предпочитанията на българите за партньорска сила – съответно с 20% за икономиката и 24% за сигурността. Китай получава одобрение от българите като партньор в сферата на икономиката в 11% от отговорите, а САЩ – в 9% от отговорите. 12% у нас приемат като партньор в сигурността САЩ, а Китай – 3%.

Общите резултати от 64-те страни показват, че колективният Запад (ЕС и САЩ) остава по-привлекателен и като икономически (58%), и като партньор в сигурността (59%). За сравнение, Китай и Русия, заедно, получават 29% подкрепа като икономически и 26% като партньор в сигурността. „Важно е да се отбележи, е, че това съотношение две към едно е валидно, но без гласа на Китай – където изследователското съдържание е ограничено. Също така, и без някои значими арабски и африкански държави – отново по същата причина. Като се имат предвид тези специфики, най-вероятно действителното деление по света е равно между Запад и Изток“, посочват от „Галъп интернешънъл“.

Обобщените резултати показват, че Европейският съюз е най-привлекателният партньор в областта на икономиката (31%), докато САЩ запазват позицията на най-предпочитан съюзник в сигурността (33%). Както вече беше споменато обаче, тези числа са валидни само за изследваната част от света и не включват китайското обществено мнение.

От „Галъп интернешънъл“ посочват, че докато Русия е на последно място сред четирите сили като партньор в сферата на икономиката, тя отбелязва по-добър резултат по въпросите на партньорството в областта на сигурността и се позиционира пред Китай.

За повечето от изследваните общества икономиката и сигурността вървят ръка за ръка и мнозинствата търсят и двете от един и същи блок (ЕС/САЩ или Русия/Китай), но има и малки изключения, които са от съществено значение. Например, докато Китай изглежда най-предпочитаният икономически партньор за мнозинствата в Йемен, Пакистан, Русия, Палестина, Ирак и Етиопия, оказва се, че в нито една от изследваните страни, икономическо партньорство с Русия не може да събере одобрителни мнения в мнозинство. 

Ясно изразена евроатлантическа ориентация

Евроатлатическата ориентация на българите е категорична, показват резултатите от национално регулярно проучване на „Екзакта Рисърч Груп“. Проучването е проведено между 5 и 12 декември сред 1050 пълнолетни българи в 70 населени места в страната.

Общо 71% от анкетираните заявяват подкрепа за членството на страната ни в ЕС (срещу 22% против). Най-високо одобрение за членството ни в ЕС регистрира „Екзакта“ сред образовани хора на възраст под 50 години, сред жители на градовете и сред избиратели на ДБ, на ГЕРБ, на ПП и на ДПС.

Противници на членството ни в ЕС има най-често сред избирателите на „Възраждане“ и БСП.

Ретроспективният прочит на данните на „Екзакта“ показва, че одобрението на българите към членството на страната ни в ЕС се запазва трайно между 71% и 73% през последните три години. Неодобрението към ЕС нараства с 2%.

Понастоящем 57% от българите одобряват членството на страната в НАТО, а неодобрение изразяват 31%. По-често подкрепят членството ни в НАТО хора на възраст под 60 години, мъже, образовани и заможни българи, избиратели на ДБ, на ГЕРБ, и на ПП. Като противници на членството ни в НАТО се заявяват главно избиратели на „Възраждане“ и БСП.

Одобрението към членството на страната ни в НАТО остава непроменен дял през последните три години, а неодобрението през декември 2022 г. е с 4% повече спрямо декември 2019 г., посочват от „Екзакта“.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy