Налични са две нови ваксини срещу Covid в страната

От тази седмица в страната е налична педиатричната ваксина Comirnaty за първична имунизация срещу Covid-19 за най-малките деца на възраст  от 6 м. до 4 г. Ваксината съдържа оригиналния щам на SARS-CoV-2. Схемата на прилагане се състои от три дози, като втората доза се прилага 3 седмици след първата доза, а третата доза се прилага най-малко 8 седмици след втората доза, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения за ваксинация на деца след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

Също от тази седмица на разположение на гражданите e и рекомбинантна ваксина срещу Covid-19, показана за допълнителна (бустерна) доза: VidPrevtyn Beta на производителя „Санофи-Пастьор“. Ваксината е одобрена за приложение само за лица на и над 18 г. и се прилага след минимум 4 месеца от завършена първична имунизация или бустерна доза.

Ваксините ще се прилагат в определени от РЗИ лечебни заведения след предварително записване, като информация за тях е достъпна на интернет страниците на инспекциите.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy