Намерение за плаваща слънчева централа в яз. „Огоста“ разбуни парламента

Обявеното официално намерение на германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ да вложи над 1 млрд. евро в изграждането на плаваща слънчева електроцентрала в язовир „Огоста“ край Монтана разбуни парламента и провокира редица питания от депутати към икономическия министър Никола Стоянов. Той се опита да успокои депутатите като обяви, че преди да се вземе решение дали ще се реализира такъв проект ще има допитване до местната общественост и ще се извърши екооценка. Ако се прецени да се въвеждат такива електроцентрали, ще бъде обявен публичен конкурс за яз. „Огоста“, а може и да се направят такива проекти и на други водоеми. Стоянов увери още, че потенциалният инвеститор ще ремонтира яз. „Огоста“, което иначе би струвало на държавата 20 млн. лв., и ще се грижи за поддръжката му.

Намерението на „Профайн“ бе съобщено в началото на ноември от икономическото ведомство. Миналия вторник лидерът на БСП и бивш икономически министър Корнелия Нинова предупреди, че водоемът е стратегически обект от значение за националната сигурност. Тогава Нинова отбеляза, че този язовир се нуждае от ремонт и попита дали собственикът му – агроминистерството, е дал съгласие, какво казват службите по въпроса за използването на стратегическия обект и има ли проектът екооценка.

Във вторник от икономическото ведомство съобщиха, че на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ Венцислав Димитров и собственика на германската компания Петер Мросик е подписан документ, който не поражда „каквито и да било задължения за държавата“.

Инвеститорът смята да извърши цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир „Огоста“ и да изгради плаваща соларна електроцентрала. Нейният капацитет ще е в рамките на 500 ÷ 1500 mWp, а операторът й се ангажира да осигури последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и на слънчевата мощност, посочват от ведомството.

Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а компанията се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект, пише още в съобщението.

Сформирана е работна група с участието на ангажираните институции, които ще обсъдят проектното намерение, както и състоянието на язовира.

„Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да се ангажираме с никакво предимство за която и да е компания“, коментира Никола Стоянов. По думите му ще стартират и срещи с обществеността в региона.

„Подобен проект не е изграждан в България и ние трябва да запознаем гражданите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност трябва да гарантираме свободен достъп на хората, както и запазване на зараждащия се туризъм около язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, защото говорим за производство на слънчева електроенергия по изцяло екологосъобразен начин“, допълва той.

Към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение се стартира и процесът по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция, отбелязва се в прессъобщението.

По-късно в парламента Стоянов бе подложен на редица питания, като най-активна бе Корнелия Нинова. Тя разкритикува наследника си на поста, че това е рисков проект.

Той на свой ред й отвърна, че за ремонт на водоема се говори от години, но средства не са отпускани и това е шанс най-сетне да се рехабилитира стената му. Стоянов отново подчерта, че за даването на яз. „Огост“, който има площ от 22 кв. км, за такъв проект ще има конкурс и отбеляза, че интерес към плаваща слънчева станция има и френска компания.

По думите му за проекта ще трябва да се извърши оценка за въздействието върху околната среда и екоминистерството ще даде своите препоръки за отстояние. Според него има и други язовири, които са подходящи за подобни проекти, а разполаганите панели няма да навредят на язовира и дори ще пазят водите му от изпаряване.

Работна група ще реши дали е възможна тази инвестиция, но това ще стане само след публична процедура, в която всеки ще може да заяви своите инвестиционни намерения. Необходимо е да се чуе и мнението на местната общественост по този проект и аз планирам такава среща в четвъртък, 22 декември, в Монтана, каза Стоянов.

Той все пак призна, че икономическите ползи няма да са толкова големи за местната общност след приключването на строежа на фотоволтаиците, защото заетостта е по време на монтирането на панелите, а след това за поддръжката ми трябват малко хора.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy