Напрежение в БСП преди конгреса на партията

Дни преди насрочения за 11 февруари конгрес на БСП, напрежението в партията расте. Ръководството и вътрешната опозиция влязоха в задочен спор колко делегати за предстоящото събитие са сменени в последния момент.

Въпросът с подмяната на делегатите стана публично достояние преди дни, когато трябваше да се проведе Национален съвет на БСП, но заседанието се провали и бе отложено за този петък.

След проваления пленум двама от противниците на Корнелия Нинова – Кирил Добрев и Костадин Паскалев, обявиха, че тече подмяна на делегати, които са критични към ръководството.

„Това е противоуставно, защото съгласно устава те могат да бъдат отстранявани само ако са напуснали земния си път, ако са напуснали партията и са в трайна невъзможност да вземат участие в партийния живот“, каза в неделя Паскалев. Добрев пък обяви, че става дума за около 70 подменени делегати.

Реакцията на ръководството на партията по темата дойде чак във вторник. От „Позитано“ 20 обвиняват опозиционерите в лъжа и твърдят, че от над 950 делегати на конгреса са сменени по-малко от 5% – т.е. по-малко от 48 души.

„От всичките над 950 делегати на 50-ия Конгрес промени е направила Видинската партийна организация, където цялото ръководство напусна партията преди предходните парламентарни избори и съвсем естествено конференцията на видинските социалисти е избрала нови делегати на тяхно място, които да ги представляват на Конгреса. Промени са направили конференциите на пловдивските социалисти, където преди близо година започна пълен цикъл отчети и избори в шестте района на града. При пълен цикъл отчети и избори се избират изцяло нови органи, в това число и нови делегати на Конгреса, което могат да направят единствено и само местните организации. Избрани са и нови делегати отново от местните структури в единични случаи, като са отчетени предвидените от Устава напускане на партията, трайна невъзможност или смърт. Има едно делегатско място, което ще остане празно, тъй като титулярът е изключен от партията“, твърди Изпълнителното бюро на БСП.

Какво значение има смяната на делегати

Въпросът колко точно са подменените делегати е важен, защото се очаква на предстоящия конгрес хората около Нинова и вътрешната опозиция да премерят сили. Очаква се ръководството на партията да направи всичко възможно в събота въпросът за оставката на председателя въобще да не се дискутира, докато според партийните опозиционери темата за промяната на ръководството е единствената наистина важна.

През последните години лидерът на БСП се постара напълно да овладее партията, но според противниците ѝ недоволството в нея расте. Публично такава теза разви в края на януари и евродепутатът и бивш председател на ПЕС Сергей Станишев, който от години е в обтегнати отношения с Нинова. По думите му се увеличава кръгът от съмишленици, които смятат, че в БСП е необходима промяна. „Но не знам дали е назрял моментът. Конгресът ще го покаже. Някои хора, които преди подкрепяха Нинова, сега не я“, добави Станишев преди малко повече от седмица.

На последния конгрес на БСП през януари миналата година съотношението на силите беше със сериозна преднина за Нинова – 415 от делегатите гласуваха „против“ оставката ѝ, 164 бяха „за“, а 20 се въздържаха.

Сега точка за оставката на председателя не е предвидена в дневния ред, но все пак се очаква опозиционерите да се преброят, а критиците на Нинова твърдят, че сменените делегати са именно от техните редици.

Иначе на предстоящия конгрес ръководството на БСП подготвя промени в устава. Част от тях говорят за кадрови проблем в левицата. Предвижда се отпадане на ограничението за съвместяване на постове. В момента избраните за кметове, за областни управители, за народни представители, евродепутати, министри, зам.-министри и т.н. не могат да бъдат председатели на общински, районни, градски и областни структури на БСП.

Очаква се да бъде повдигнат и въпросът за разширяване на причините за изключване на членове на БСП.

„Основание за изключване от партията да бъде и когато член на партията работи за други партии, коалиции/организационни комитети или приема постове от тях без съгласието на партийните органи на БСП“, пише в чернова на проект с промените, с който Mediapool разполага.

Ако бъде предложено думите „от тях“ да отпаднат, тогава тази поправка ще послужи за изгонване на членове на БСП, които например решат да станат част от служебно правителство. И в момента има трима членове на партията, които са служебни министри без одобрението на партията. Става дума за Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев. Те обаче са заели постовете преди евентуалната промяна и не би следвало тя да ги засегне. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy