НАП е направила три ревизии на Nexo

Националната агенция за приходите (НАП) е направила три ревизии на българското дъщерно дружество на швейцарската Nexo „Ен Ди Ес“, като в два от случаите има допълнително установени задължения, които са в „особено големи задължения“, тоест над 12 000 лв.

Това става ясно от писмен отговор на парламентарен въпрос от страна на финансовия министър Росица Велкова.

Дружеството на Nexo не е сред големите данъкоплатци в страната. То е с регистрация НАП София, офис „Център“.

Два от ревизионните акта, които са по Закона за добавената стойност, не са обжалвани. Третата ревизия е обжалвана, но след повторно направена ревизия, проверката е приета.

За дружеството има подадени годишни данъчни декларации по чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане за 2018 г., 2019 г. , 2020 г. и е с декларирана счетоводна печалба, става ясно от отговора на Росица Велкова.

Към месец ноември 2022 г. осигурените лица в Nexo са били 596.

В средата на януари се проведе шумна акция в офисите на Nexo в София. На четирима от шефовете на компанията бяха повдигнати криминални обвинения – пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и извършване на банкова дейност без лиценз в периода от началото на 2018 г. до 12 януари 2023 г. на територията на България, Великобритания, Швейцария и Кайманови остров. На пресконференция в присъствието на главния прокурор Иван Гешев бе обявено, че става дума за организирана престъпна група. Впоследствие Nexo отхвърли всички обвинения, а от изслушване на ДАНС стана ясно, че акцията е всъщност по инициатива на българските служби, а обменът с партньорските служби от САЩ е станал впоследствие.

На изслушване в парламента миналата седмица изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов каза, че агенцията няма как да провери Nexo, защото компанията е регистрирана в Швейцария. Тогавашният председател на Сметната палата Цветан Цветков пък обясни, че палатата няма как да изследва произходът на средствата на служителите на Nexo, които са дарили по 20 000 лв. на движение „Да, България“. Разочаровани от слабите възможности на българските власти да проверят криптобанката, депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ организираха скоростна наказателна акция, с която миналия петък отстраниха Цветков от поста начело на Сметната палата.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy