НАП или КЗП ще следи за спекула при въвеждането на еврото

Комисията за защита на потребителите (КЗП), Националната агенция за приходите (НАП) или друг орган ще следи за евентуално спекулативното повишение на цените при влизането на България в еврозоната, заяви в интервю за БТА служебният финансов министър Росица Велкова. Тя е на посещение в Загреб, където участва във форум, посветен на влизането на Хърватия в еврозоната. В първите дни след Нова година напрежението в страната се повиши заради краткотрайно спекулативно покачване на цените.

Контролът върху спекулата ще се регламентира в бъдещия закон за еврото, стана ясно от думите на Велкова. Тя проведе среща с главния държавен инспектор на Хърватия Андрия Микулич, ръководител на Държавния инспекторат – органът, който от началото на годината следи за необосновано поскъпване на цените в балканската страна. До момента инспекторатът е наложил над 230 санкции за повече от 400 000 евро, като всяка една от тях започва от 1600 евро.

Пред БТА Велкова посочи още, че най-важното за България по пътя към еврозоната е приемането на три законопроекта – промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховане и Търговския закон, които вече са в Народното събрание.

През февруари България ще представи на заседанието на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) всички данни, свързани с изпълнението на числовите критерии за еврото – за бюджетния дефицит, дълга, инфлацията и дългосрочните лихви. Тъй като София не изпълнява критерия за инфлацията, ще се водят преговори. След това от направените изводи България ще прецени дали да подаде заявление за изготвянето на конвергентен доклад (документ, даващ оценката на Европейската комисия и Европейската централна банка доколко дадена страна изпълнява изискванията за членство в еврозоната).

Очаква се обявеният дефицит на начислена основа и на касова основа да бъде по-нисък от предвижданията, първоначално обявени в края на миналата година. На начислена основа се очаква дефицитът да се понижи от 2.9 на 2.8%, а на касова – от 1% на 0.8%. 

Финансовият министър каза още, че служебното правителство ще внесе проектобюджет за 2023 г. в Народното събрание, но не стана ясно кога ще се случи това предвид краткия срок до разпускането на 48-я парламент.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy