Населението на Китай е намаляло за първи път от повече от шест десетилетия

Населението на Китай е намаляло за първи път от повече от шест десетилетия, предаде Ройтерс, цитирайки официални данни.

Китайската Национална статистическа служба съобщи днес, че страната е имала 1,411 милиарда жители в края на миналата година срещу 1,412 милиарда година по-рано.

Населението на Китай е намаляло за първи път от 1961 г. Ройтерс определя това обръщане на тенденцията като исторически повратен момент, който се очаква да бележи началото на дълъг период на спад. Според прогнози Китай ще бъде изпреварен още тази година от Индия като страната с най-голямо население в света.

Растежът на китайската икономика се е забавил миналата година до 3 процента – едно от най-ниските равнища през последните четири десетилетия, съобщи още Националната статистическа служба, цитирана от Франс прес.

При това целевото ниво на властите бе 5,5 процента – значително по-ниско от предходната 2021 г., когато брутният вътрешен продукт на азиатския гигант нарасна с повече от 8 процента, предаде БТА.

Като причина за осезаемото забавяне на китайския икономически растеж през миналата година АФП посочва ограничителните мерки заради коронавируса и кризата в сектора на недвижимите имоти.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy