Настимир Ананиев: Тече милиционерска акция „Кал и каскети“ срещу ПП

Тече милиционерска акция, която се казва „Кал и каскети“ и е в действие от няколко месеца, като тя е насочена срещу „Продължаваме промяната“, каза пред БНТ депутатът от формацията Настимир Ананиев по повод разследването на криптобанката Nexo.

„Акция „Кал и каскети“ тече от няколко месеца и героите ѝ са политически партии. Виждате – ГЕРБ стана разследващо звено на прокуратурата. След като закриха бухалката на Гешев – спецпрокуратурата, ГЕРБ ли са новата им бухалка? Надявам се Биков да не заеме ролята на Сийка Милева в прокуратурата“, каза Ананиев.

Преди ден от ГЕРБ настояха да се провери дали криптокомпанията не е финансирала “Продължаваме промяната” и атакуваха Ананиев, че е бил съдружник в друга фирма с с един от собствениците на Nexo – Антони Тренчев. Още тогава Ананиев посочи, че няма общо с Nexo и ще съди „всеки, които уронва авторитета му“.

Сега пред БНТ Ананиев повтори, че няма и никога не е имал нищо общо с Nexo и вече няма бизнес с Антони Тренчев.

„Да, познавам Антони Тренчев. Бяхме съпартийци в Движение „България на гражданите“ и бяхме народни представители. В началото на 2018 имахме фирма, която трябваше да развива дейност, но това не се случи, защото и двамата бяхме ангажирани с други неща. Тома Биков, Даниел Митов и Петър Николов от ГЕРБ също бяха съпартийци с Антони Тренчев в ДБГ. Въпросът е, когато искаш да се фокусираш, да хванеш някаква информация, да я завъртиш и да я хвърлиш в жълто-кафявата мъгла, за да може да произвеждаш фалшиви новини“, посочи той.

В събота от ГЕРБ развиха нова теза – че има връзка между Nexo и издигането преди година на Андрей Гюров от ПП за управител на БНБ.

„За БНБ аз си спомних за ожесточената битка между Гюров и Каримански, която и мен ме озадачаваше и беше в основата на развалянето на отношенията в коалицията. Не може да прави връзки с това и Nexo, може само да спекулира. Вчера гледах изслушването на Гюров в комисията, в което той каза, че третият му приоритет е да отвори банковата система към тези иновативни документи. Дали е имал предвид тази компания или нещо друго е въпрос, на който той трябва да отговори“, каза Тома Биков от ГЕРБ пред БНТ.

„ГЕРБ вкараха БНБ в целия микс – слушах Тома Биков. Въпросът е когато имаш внушения и лъжи – хората не ги интересува кой ги управлява, а който ги управлява – да им решава проблемите. Например, да не отменя 25-е стотинки помощ за бензина“, каза след това Ананиев.

Сарафов за обвинените от Nexo: Човек може да се гордее, че тези хора са българи

„Техният профил е високоинтелигентни, изключително образовани – в най-реномираните световни университети. Хора, които са граждани на света. Човек може да се гордее, че тези хора са българи. Не са наркодилърите от „Обеля”, а наистина едни от най-високоинтелигентните хора“, каза пред Нова тв директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов по адрес на четиримата обвинями по случая с „Nexo“.

Той добави, че се водят се преговори с една от най-големите международни одиторски компании, на която ще бъде възложено да извърши цялостен одит на Nexo – на нейната дейност и финансовите потоци.

Сарафов добави, че има информация, че двама от обвиняемите са извън България.

Самата компания излезе с позиция, в която отхвърли всички обвинения срещу нея и обяви, че действията на прокуратурата са политически мотивирани.

„В нашето разследване няма нищо политическо. Кой е замесен ще се установи тепърва. Ние работим стриктно, само по доказателствата. Те са съответните справки, извлечения, разпити. Това е в рамките на разследването“, каза в събота Сарафов. 

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy