НАТО призовава Русия да се върне към договора „Нов СТАРТ“

Призоваваме Русия да изпълни задълженията си по договора „Нов СТАРТ“, като улесни проверките на руска територия и като се върне към участие в органа за изпълнение на договора. Това се посочва в изявление на Северноатлантическия съвет, в което се отбелязва, че към него се присъединяват и поканените в НАТО страни.

Съюзниците от НАТО са съгласни, че договорът допринася за международната стабилност чрез ограничаване на стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ. Отбелязваме със загриженост, че Русия не е спазила правно обвързващите задължения по договора, се допълва в изявлението.

Съюзниците определят отказа на Москва да свика двустранна комисия в установения по договора срок и да улесни проверките на САЩ на нейна територия от август 2022 г. като препятствие за Вашингтон да упражни правата по договора. САЩ спазват договора „Нов СТАРТ“, се посочва в изявлението. Съюзниците от НАТО продължават да разглеждат ефективния контрол на оръжията като на съществен принос към целите, свързани със сигурността. Договорът „Нов СТАРТ“ остава в интерес на националната сигурност на всички държави, включително съюзниците от НАТО. Страните от пакта приветстваха споразумението от февруари 2021 г. между САЩ и Руската федерация за удължаване на договора за пет години. Неспазването от страна на Русия подкопава жизнеспособността на договора, се добавя в текста.

Коментарите са изключени

Generated by Feedzy